China doreşte dublarea comerţului între ţările centrale şi est-europene
Ministul chinez al comerţului, Gao Hucheng, a exprimat dorinţa Beijingului ca, în următorii 5 ani, să aibă loc o dublare a comerţului între ţările centrale şi est-europene şi statul chinez.
Articol de Simona Mihăescu, 26 Noiembrie 2013, 12:30
Miniştrii din diverse domenii din Europa Centrală şi de Est au prezentat, marţi, avantajele economice şi de investiţii din ţările lor, la sesiunea plenară a Forumului de Afaceri China-Europa Centrală şi de Est.
În discursul său, ministrul Comerţului din China, Gao Hucheng, a amintit că a avut plăcerea de a lucra cu agenţia de infrastructură din România pentru a găzdui Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est.
Gao Hucheng a mai spus că are încredere că acest Forum va duce la succese atât pentru China cât şi pentru ţările din Europa Centrală şi de Est.
"Acum câteva zile, cel de-al XVI-lea summit China-Uniunea Europeană a avut loc în Beijing, fiind un succes, şi cele două părţi au realizat împreună agenda strategică pentru cooperare China-Uniunea Europeană 2020, care pune bazele şi dă direcţiile viitoarei cooperări. Cum am putea să transpunem aceste linii directoare în practică? Aceasta este o întrebare crucială. Colegii mei şi cu mine am venit aici pentru a face acest lucru, pentru a transpune aceste linii directoare în realitate. Europa este un jucător important în lume, o Europă unită şi prosperă este esenţială pentru pacea şi dezvoltarea mondială. Pentru acest motiv, China a rămas un adept şi a sprijinit în mod fidel integrarea europeană. Credem că acest lucru duce la dezvoltarea mondială şi serveşte, de asemenea, şi intereselor Chinei", a spus ministrul chinez al Comerţului .
Înaltul oficial chinez a mai spus că ţara sa va fi "benefică" nu doar fiecărei ţări participante, dar, prin această relaţie de cooperare se va "îmbogăţi şi cooperarea dintre China şi Uniunea Europeană".
"Având în vedere importanţa ţărilor din regiune în întreaga Europă, o cooperare practică intensificată între regiunea dumneavoastră şi China nu este doar benefică pentru dezvoltarea fiecăreia dintre părţi, dar, de asemenea, ajută la consolidarea unei dezvoltări echilibrate în Europa. Datorită stadiilor de dezvoltare similare dintre cele două părţi, acestea au multe de oferit una către alta. Cooperarea dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est va îmbogăţi, de asemenea, şi cooperarea dintre China şi Uniunea Europeană", a spus Gao Hucheng.
Ministrul Comerţului a făcut o trecere în revistă a schimbrilor comerciale şi a investiţiilor pe care China le-a făcut în ultimii ani, relevând faptul că "în 2012 volumul comerţului a depăşit 50 de miliarde de dolari americani pentru al doilea an consecutiv, iar investiţiile acumulate au ajuns la aprope cinci miliarde de dolari".
"De asemenea, companiile chineze sunt din ce în ce mai interesate de investiţiile şi de deschiderea de companii în ţările din regiune. Europa şi UE reprezintă cel mai mare partener comercial al Chinei, însă ca parte a comerţului dintre UE şi China, schimburile comerciale dintre regiunea dumneavoastră şi China reprezintă doar 10%. Dar asta înseamnă că avem un potenţial important pentru evoluţii viitoare. Am citit prezentarea făcută de domnul prim-ministru Ponta, prezentarea economiei româneşti şi când m-am întâlnit cu lideri din China şi din Europa Centrală şi de Est aceştia mi-au spus că perspectivele de dezvoltare economică în regiune, în aceste două regiuni, au perspective foarte bune şi de asemenea se află şi pe o pantă ascendentă", a mai spus ministrul.
Dan Şova: România este ţara ideală pentru investiţii
La rândul său, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a afirmat că România este ţara ideală pentru investiţii în condiţiile în care are un deficit mic şi mână de lucru ieftină şi bine pregătită.
"Atenţia noastră este de a extinde baza ramurilor care contribuie la formarea PIB, prin creşterea importanţei industriilor de medie şi înaltă tehnologie. Dorim ca România să devină un hub tehnologic şi industrial în Europa Centrală şi de Est. Subliniez în primul rând potenţialul domeniului auto. Consider că nu mai e niciun secret pentru nimeni că România deţine unul dintre cele mai bune capitaluri de resurse umane pentru industria IT&C. Producătorul chinez de echipamente IT Huawei intenţionează să investească peste 100 de milioane de euro în România până în anul 2018", a arătat Şova, citat de redactorul RRA.
În context, ministrul român a recunoscut că din păcate nu s-a reuşit să se încheie vreun proiect de concesiune sau de parteneriat publicat-privat pentru un tronson de autostradă.
"România nu a reuşit din 1990 şi până în 2013 să ducă la bun sfârşit vreun proiect de concesiune sau de parteneriat publicat-privat pentru un tronson de autostradă, însă acum trebuie să demonstrăm că putem face cele trei proiecte demarate cu sprijinul şi implicarea instituţiilor financiare internaţionale, a mai spus Dan Şova, la Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est, de la Bucureşti.