Cetăţean român răpit în Libia
La Bucureşti, MAE a activat o celulă de criză, însă este destul de dificil să fie verificat ceea ce s-a întâmplat acolo, având în vedere situaţia de insecuritate cronică din această ţară.
Articol de Ani Sandu, 15 Iulie 2018, 08:27
Un inginer român ar fi fost răpit, ieri, de pe unul dintre cele mai mari câmpuri petrolioere din Libia.
Potrivit presei locale, el ar fi fost luat împreună cu alte trei persoane de o grupare înarmată.
La Bucureşti, MAE a activat o celulă de criză, însă este destul de dificil să fie verificat ceea ce s-a întâmplat acolo, având în vedere situaţia de insecuritate cronică din această ţară.
Teritoriul libian este împărţit în zone de influenţă şi se află sub controlul a zeci de miliţii după răsturnarea de la putere a lui Moamar Ghadaffi în 2011.
A devenit şi una din principalele rute de tranzit către Mediterană al emigranţilor din Africa, iar grupări afiliate Statului Islamic îşi fac vizibilă tot mai mult prezenţa.
MAE de la Bucureşti a instituit nivel maxim de alertă încă din anul 2015 pentru Libia şi transmite periodic informări despre această ţară, pe care românii ar trebui să o evite.
Acum trei zile, MAE avertiza că în ultima perioadă pe teritoriul libian s-au înmulţit atacurile teroriste asupra platformelor petroliere.
Este şi ceea ce s-ar fi petrecut ieri dimineaţă pe câmpul petrolier Sharara, unde - potrivit presei locale - o grupare înarmată ar fi răpit patru ingineri care lucrau acolo.
Ulterior, doi ar fi fost eliberaţi, dar nu se ştie încă dacă românul se află printre ei. MAE a intrat imediat în alertă, însă verificările ar putea dura mai mult timp, a explicat ministrul de resort, Teodor Meleşcanu:
A fost activată celula de criză a MAE pentru asemenea situaţii. Având în vedere situaţia din Libia şi specificul operaţiunilor care se desfăşoară acolo procedurile de verificare sunt relativ dificile şi vor lua destul de mult timp. Avem o a doua prioritate, aceea de a încerca să definim ce grupare anume deţine cetăţeni români, pentru a găsi cele mai bune căi pentru întoarcerea acasă, a spus Teodor Meleşcanu.
Din cauza securităţii scăzute din această ţară Ambasada României de la Tripoli a fost mutată în Tunisia. Inginerul roman lucra pentru o firmă petrolieră care, după răpirea celor patru, a evacuat toţi angajaţii.