Ce spun politicenii despre abrogarea ordonanţei privind schimbarea codurilor penale
Reprezentanţii justiţiei, dar şi politicienii din opoziţie consideră că gestul guvernului de a renunţa la ordonanţa prin care au fost dezincriminate mai multe infracţiuni este corect.
Articol de Cătălina Creţu, 05 Februarie 2017, 08:03
Ei apreciază, însă, că demersul trebuie însoţit şi de alte măsuri care să rezolve aceasţă criză.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, după anunţul premierului referitor la abrogarea Ordonanţei de Urgenţă, că pericolul nu a trecut complet.
Ea a scris pe Facebook că este nevoie de asigurări publice şi de renunţarea la toate încercările de a lovi în DNA sau în alte instituţii cu responsabilităţi în lupta anticorupţie.
Este victoria uriaşă a străzii de care toţi politicienii vor ţine cont de acum încolo, a afirmat preşedintele USR, Nicuşor Dan.
El crede că presiunea trebuie să continue cel puţin până la respingerea în regim de urgenţă a proiectului de lege privind graţierea, un alt document pe care guvernul l-a depus la Parlament.
Fostul preşedinte al PMP, Traian Băsescu, afirmă că, împreună cu retragerea Ordonantei de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale, va trebui demis şi ministrul justiţiei, Florin Iordache.
Prin gestul de aseară, partidele aflate la guvernare au recunoscut că au greşit când au hotărât modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Codurilor Penale, consideră liderul UDMR, Kelemen Hunor.
O ţară nu poate fi condusă prin ordonanţe de urgenţă, mai spune el, cerând modificarea Codurilor prin lege, după o dezbatere parlamentară.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că guvernul nu este vinovat de situaţia creată, vinovaţi sunt cei care au făcut campanie de dezinformare.
El a afirmat, aseară, că preşedintele Iohannis ar avea un plan să schimbe guvernul şi că va merge în străinătate pentru a explica situaţia din România.
În fine, procurorul general Augustin Lazăr consideră că retragerea ordonantei de urgenţă va permite o analiză obiectivă şi profesionistă a modificărilor care trebuie aduse legislaţiei penale.
El apreciază că modificările respective nu trebuie să fie unele discreţionare, ci rezultatul viziunii unor specialişti în domeniu.