CE sprijină România pentru proiectul comunitar ELI
România va beneficia în următorii cinci ani de sprijin din partea Comisiei Europene pentru cercetare şi dezvoltare, anunţă comisarul european responsabil cu politica regională, Corina Creţu.
Articol de Daniela Mănuţă, 09 Noiembrie 2014, 10:00
Demnitarul a anunţat, sâmbătă, că cea de-a doua tranşă, de peste 110 milioane de euro, din banii alocaţi de forul comunitar proiectului ELI de la Măgurele, pentru cel mai mare laser din lume, va fi disponibilă cel mai probabil anul viitor.
În context, Corina Creţu a explicat că ELI este cel mai mare proiect de crecetare ştiinţifică din Europa, pentru acesta fiind alocaţi din partea Comisei Europene, în primă fază, 180 de milioane de euro, urmând ca cel mai probabil anul viitor să fie alocate alte 114 milioane de euro.
Ea a mai spus că România va avea sprijinul Comisiei Europene în următorii cinci ani pentru cercetare şi dezvoltare.
"Noi încurajăm toate statele membre să aloce şi să ţină cont de aceste mari obiective tematice, care în opinia noastă sunt principalii factori care pot duce la creştere economică şi la crearea de locuri de muncă în ansamblu", a arătat Corina Creţu.
Construcţia clădirii care va adăposti laserul va fi finalizată anul viitor, iar la noul centru vor lucra cercetători din întreaga lume, a precizat la rândul său, directorul Institutului de Fizică Nucleară, Nicolae Zamfir.
"Vor lucra peste 200 de cercetători. Am primit peste 500 de aplicaţii. Au fost admişi 50 de cercetători din întreaga lume. Începe să prindă contur", a apreciat Nicolae Zamfir.
Şi ministrul delegat pentru cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat că în ultimii doi ani, România a atras fonduri pentru cercetare în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.
Viitorul centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare de la Măgurele va fi unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, alături de cele în curs de construcţie din Cehia şi Ungaria, menţionează redactorul RRA.