Ce este interzis în ziua alegerilor
Legislaţia în vigoare prevede multiple sancţiuni contravenţionale şi chiar pedepse cu închisoarea pentru încălcarea regulilor din secţiile de votare, respectiv a celor care se aplică pe parcursul procesului electoral.
Articol de Simona Mihăescu, 21 August 2011, 16:29
- Distribuirea de către candidaţi a băuturilor alcoolice, în ziua desfăşurării procesului electoral, în perimetrul secţiilor de votare, delimitat potrivit legii se sancţionează cu amendă.
- Refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate potrivit legii în secţia de votare se sancţionează cu amendă de la 600 la 1000 de lei.
- Refuzul de conformare a dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în locaţia de vot şi în imprejurimi, pâna la o distanţă de 500 de metri, se sancţionează cu amendă de la 1500 la 4500 de lei.
- Refuzul de a se permite alegătorului, care face dovada faptului că are dreptul, să voteze în secţia de votare la care se prezintă pentru exercitarea dreptului de vot, în condiţiile prezentului titlu se sancţionează contravenţional cu amendă de la 4500 la 10.000.lei.
- Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
- Înscrierea, cu bună-ştiinţă, în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu sunt inscrise în lista electoralî constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
- Violarea prin orice mijloace a secretului votului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum şi utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
- Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
- Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor în ziua desfăşurării procesului electoral, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevăzut de legislaţia în vigoare, să voteze sau să nu voteze candidaţii înscrişi pe buletinele de vot, respectiv să nu voteze un anumit partid politic, alianţa politică, alianţa electorală se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 de lei.
Citeşte mai mult:http://www.roaep.ro/ro/section.php?id=93&l2=98