Câmpeanu: România nu are acum nevoie de banii FMI. Acordul, doar o măsură de siguranţă
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu consideră că noul acord de împrumut pe care România doreşte să-l încheie cu Fondul Monetar Internaţional reprezintă doar o măsură de protejare faţă de eventualele turbulenţe din economia mondială.
Articol de Flori Doman, 27 Septembrie 2013, 17:33
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, la Bucharest Forum 2013, că noul acord de împrumut pe care România doreşte să-l încheie cu Fondul Monetar Internaţional reprezintă o măsură de protejare faţă de eventualele turbulenţe din economia mondială pentru că, în prezent, situaţia financiară a ţării este stabilă.
"De data asta un acord stand-by cu FMI este într-adevăr un acord de siguranţă. Dacă în economia mondială se întâmplă lucruri care ne-ar putea afecta în sens negativ atunci vom avea această posibilitate să accesăm nişte bani care nu costă foarte mult deci, este un acord binevenit", a declarat ministrul, precizând că în momentul de faţă România nu are nevoie de aceşti bani.
Ea s-a referit şi la angajamentele Ministerului Muncii faţă de creditorii internaţionali, subliniind că o continuare a reformei în asistenţa socială este o prioritate.
În legătură cu modul concret în care Guvernul intenţionează să ajute copiii din familiile foarte sărace, ministrul Muncii a spus că Executivul se orientează către alte forme de ajutor decât acelea de a le da bani părinţilor.
"Este vorba despre dezvoltarea alocaţiei de susţinere a familiilor sărace cu mulţi copii, oferirea unei mese calde la şcoală precum şi procurarea de rechizite şcolare, eventual, îmbrăcăminte", a declarat ministrul.
Mariana Câmpeanu a mai spus că poziţia Ministerului cu privire la majorarea alocaţiei pentru copii de patru ori, potrivit unei propuneri parlamentare, va fi susţinută în faţa Legislativului, dar "creşterea alocaţiei pentru copii cu numai un leu ar însuma 4 milioane de lei".
Boardul executiv al Fondului Monetar Internaţional discută vineri solicitarea României de încheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.