Buget suplimentat pentru operaţiunea din Libia
Guvernul va suplimenta bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru finanţarea participării fregatei "Regele Ferdinand" la misiunile NATO. FOTO: Agerpres
Articol de Alina Dobrinescu, 23 Martie 2011, 18:46
Guvernul a decis, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Apărării Naţionale, din fondul de rezervă, pentru finanţarea participării fregatei "Regele Ferdinand" la misiunile NATO, de impunere a embargoului asupra transporturilor de armament către Libia - a anunţat ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea.
"Executivul a aprobat astăzi suplimentarea bugetului Ministerului Apărării Naţionale pe anul 2011 din fondul de rezervă la dispoziţia guvernului, pentru participarea cu forţe la operaţia NATO de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei. Este vorba despre suma de 19.164.000 de lei, aproximativ 4,5 milioane de euro, credite bugetare la capitolul apărare", a declarat Gabriel Oprea.
Ministrul apărării a mai precizat că în perioada de pregătire, la nivelul Fregatei 221 Regele Ferdinand vor fi operate revizii şi etalonări ale echipamentelor de propulsie, de luptă, navigaţie, comunicaţie şi protecţie a navei.
Totodată, echipajul va fi instruit pentru misiune, se va face asigurarea tehnico-materială, se vor efectua vizita medicală şi testarea psihologică a echipajului, precum şi întocmirea documentelor organizatorice şi de executare a misiunii.
Perioada de pregătire, 30 de zile
Gabriel Oprea a precizat că perioada de pregătire a navei pentru misiune va fi de maximum 30 de zile.
Prin Rezoluţiile 1970 şi 1973, Consiliul de Securitate al ONU a cerut tuturor statelor, îndeosebi statelor care acţionează în cadrul unor organizaţii regionale, să asigure un embargo asupra armelor împotriva Libiei.
NATO a decis pe 22 martie să lanseze o operaţie pentru a impune acest embargo prin monitorizare, raportare şi, dacă se va impune, oprirea navelor suspecte de transport ilegal de arme sau mercenari.
Având în vedere toate aceste decizii ale organizaţiilor internaţionale, CSAT a adoptat pe 22 martie o hotărâre privind participarea României la operaţiunea NATO.
Fregata a mai participat la misiuni NATO
Fregata a participat la misiuni de certificare şi afirmare de nivel 1 şi 2 NATO în 2007 şi 2008 în Italia şi Croaţia.
De asemenea, a participat la misiunea Active Endeavour 2005, 2007, 2008, 2010, precum şi la asigurarea securităţii găzduirii Summit-ului NATO 2008 de către ţara noastră.
Principalele misiuni pe care le poate îndeplini sunt de escortare, interdicţie zonală, observare, control aerian.
Impunerea embargoului este de asemenea o misiune principală realizată de NATO, procesul constând în angajarea ameninţărilor asimetrice, misiuni de interceptare-control pe mare.