Boicotul Opoziţiei la Legea ANI
Şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor, programatã pentru prânz, nu s-a mai ţinut din lipsã de quorum.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Iulie 2010, 14:56
Biroul Permanent ar fi urmat sã analizeze o solicitare legatã de Legea Agenţiei Naţionale pentru Integritate ANI.
Aceasta a fost modificatã la Senat, iar preşedintele Comisiei Juridice din Camerã a cerut reanalizarea ei de cãtre deputaţi.
Reuniunea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor nu s-a mai ţinut din cauza absenţei parlamentarilor PSD şi PNL.
Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, joi, cã parlamentarii partidului pe care îl reprezintã au iniţiativã proprie prin care sperã sã salveze Legea ANI.
Roberta Anastase: "Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal a decis ca sã depunã forma adoptatã de Camera Deputaţilor ca şi proiect de lege, care sã intre în discuţie din toamnã. Pe parcurs, ca, evident, acest proiect care va intra în funcţiune sã fie îmbunãtãţit".
"Sperãm ca, din toamnã, toate actele normative care vizeazã domeniul integritãţii sã compunã un singur act care sã dea mai multe puteri ANI", a adãugat Roberta Anastase.
Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaþilor, Daniel Buda, ceruse reanalizarea Legii ANI, întrucât senatorii din Comisia Juridicã au eliminat din Lege un articol referitor la înfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor de pe lângã Curţile de Apel.
Legea ANI merge acum spre promulgare la preşedintele Traian Bãsescu.
Opoziţia nu a venit la şedinţă
Reprezentanþii PSD şi PNL au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, cã nu au venit la şedinţa Biroului Permanent al Camerei, convocatã de preşedintele acestui for legislativ pe tema Legii ANI, pentru cã au considerat drept "neregulamentarã" aceastã convocare.
"Nu a fost o convocare regulamentarã, nu exista un motiv pentru reuniunea Biroului Permanent al Camerei. Motivul invocat de domnul Daniel Buda pe tema Legii ANI era purã invenţie. Parlamentul nu este o instituţie în care preşedintele este vãtaf, iar noi, toţi ceilalţi, suntem iobagi", a declarat Valeriu Zgonea (PSD), secretar al Camerei.
El a mai spus cã puterea nu a reuşit în cadrul coaliţiei de guvernãmânt sã stabileascã prioritãţile la Legea ANI.
"Nu este vina noastrã dacã au fãcut Legea ANI harcea-parcea! Dacã mã chemau la Biroul Permanent pentru legea pensiilor, pentru legea învãþãmântului, era o discuţie", a adãugat Zgonea.
La rândul sãu, Ludovic Orban (PNL), vicepreşedinte al Camerei, a declarat cã liberalii "nu aveau ce cãuta" la şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, convocatã de Roberat Anastase pe tema Legii ANI. "Aşa am luat decizia, cã nu avem ce cãuta. Singurul lucru care trebuia este sã trimitã legea la promulgare", a explicat Orban.