BNR, preocupată de stabilitatea preţurilor
BNR va lua mãsuri pentru limitarea efectelor negative ale majorãrii TVA şi va menţine o politicã monetarã prudentã, ţinând cont de accelerarea temporarã a inflaţiei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Iulie 2010, 12:45
Consiliul de Administraţie al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politicã monetarã la 6,25% pe an, mişcare anticipatã de majoritatea analiştilor economici.
Banca Centralã monitorizeazã cu vigilenţã evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât prin utilizarea adecvatã a instrumentelor de care dispune sã asigure realizarea şi menţinerea stabilitãţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilitãţii financiare, se precizeazã în comunicatul BNR.
Vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Nicolae Alexandru Chideşciuc apreciazã drept neutru mesajul dat de banca centralã prin intermediul acestei decizii.
Nicolae Alexandru Chideşciuc: "Semnalul transmis de Banca Centralã indicã riscuri inflaţioniste destul de mari în perioada urmãtoare, motiv pentru care a decis sã ia o atitudine de aşteptare. În perioada urmãtoare, în mãsura în care anumite riscuri privind respectivele inflaţiei se vor materializa, este posibil sã vedem Banca Centralã chiar optând pentru creşterea ratei de dobândã de politicã monetarã".
Nicolae Alexandru Chideşciuc a explicaţi dacă decizia BNR de menţinerea a ratei dobânzii la politica monetară are vreo influenţă asupra ratei de schimb: "Practic deprecierea leului din ultima perioadã are loc pentru cã Banca Centralã a permis-o. În consecinţã, decizia BNR are un impact relativ minor asupra cursului de schimb, din nou mai degrabã printr-un semnal introducând în comunicat un nou cuvânt şi anume de gestionare fermã a lichiditãţii. Probabil cã ratele de dobândã de pe piaţa monetarã vor fi peste rata de dobândã de politicã monetarã, în perioada urmãtoare, fapt care ar mai trebui sã diminueze din presiunile de depreciere asupra leului".
Euro a înregistrat pentru a treia zi consecutiv un nou maxim istoric în raport cu leul, iar Banca Naþionalã a calculat pentru miercuri un curs de 4,36,88 de lei, chiar dacã în prima parte a şedinţei valutare interbancare moneda naţionalã se apreciase, ajungând la un moment dat la o paritate de 4,35 lei pentru un euro.