Bilanţul Ministerului Sănătăţii pe 2010 şi priorităţile sale în 2011
Cardul de sănătate şi sistemul de coplată, programele naţionale pe următorii doi ani şi direcţionarea fondurilor către cei care au cotizat sunt printre priorităţile Ministerului Sănătăţii în 2011.
Articol de Petruţa Obrejan, 06 Ianuarie 2011, 14:45
Ministerul intenţionează să continue reforma sistemului, despre care se vorbeşte frecvent în ultima perioadă, ca despre unul aproape de colaps.
Ministrul sănătăţii Cseke Attila a amintit, joi, în cadrul "Bilanţului pe 2010" că au fost făcuţi paşi pentru descentralizarea spitalelor, reducerea funcţiilor de conducere, dar şi a numărului de paturi din spitale.
La capitolul "Proiecte", din a doua parte a acestui an, românii vor primi prin poştă primele carduri de sănătate.
Aceste documente sunt obligatorii şi vor fi cerute atunci când un asigurat solicită servicii medicale, fiind exceptate urgenţele.
Costul cardului - aproximativ doi euro - va fi suportat de asigurat.
De asemenea, Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii la sănătate.
Astfel, de la 1 ianuarie 2011, vor fi obligaţi să plătească 5,5% la fondul de sănătate aproximativ două milioane de noi contributori.
Banii strânşi vor fi folosiţi mai ales pentru plata medicamentelor.
Conform unui pachet legislativ adoptat la sfârşitul anului trecut, programele naţionale de sănătate, precum şi contractul cadru se vor desfăşura multianual, pe o durată de cel puţin doi ani.
Vor exista şi programe naţionale noi, respectiv subprogramul privind protejarea sănătăţii publice prin prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc alimentari, subprogramul de supraveghere a stării de sănătate a populaţiei şi cel de screening pentru depistarea timpurie a unor forme de cancer.
În premieră, Ministerul Sănătăţii va introduce subprogramul de fertilizare in vitro, în cadrul căruia se vor asigura fondurile necesare procedurilor pentru cuplurile infertile.
Un alt proiect al ministerului vizează descentralizarea fondului naţional unic de asigurări de sănătate şi utilizarea acestuia într-un mod echitabil.
Conform acestui proiect, 60% din ceea ce se colectează într-un judeţ la fondul de sănătate va rămâne la dispoziţia caselor de asigurări judeţene şi deci judeţe cu un număr mai mare de plătitori vor beneficia de sume mai mari.
O lege care în acest moment se află în Parlament, dar care a fost anunţată tot pentru 2011 este cea care introduce coplata.
Românii vor plăti 5 lei când merg la medicul de familie, 10 lei la medicul specialist şi 50 de lei pentru fiecare internare.
O altă măsură, prin care Ministerul Sănătăţii urmăreşte realizarea de economii în sistem, vizează reducerea cu 10% în acest an a internărilor în spitale.
Această prevedere a fost negociată cu Fondul Monetar Internaţional şi se va aplica întregului sistem şi nu pentru fiecare spital în parte.
Şi în sfârşit, în cel mult două săptămâni, Ministerul Sănătăţii a anunţat că se vor centraliza - la nivel naţional - propunerile administraţiilor locale prin care urmează să se reformeze sistemul spitalicesc, ceea ce înseamnă, în primul rând, comasarea de spitale.