Băsescu salută nominalizările lui Ponta
Preşedintele Traian Băsescu salută propunerile premierului Victor Ponta de nominalizare a candidaţilor la funcţiile de procurori şefi, subliniind că partidele nu trebuie să se implice în aceste numiri.
Articol de Simona Mihăescu, 05 Aprilie 2013, 09:38
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va permite nimănui să influenţeze procesul de numire a procurorilor şefi şi a contestat dreptul partidelor de a se implica în această procedură.
Traian Băsescu a precizat că a stabilit împreună cu premierul Victor Ponta ca procedura legală de desemnare a procurorilor şefi să fie urmată fără abateri.
Şeful statului consideră că partidele politice fac o eroare atunci când încearcă să ofere soluţii în privinţa numirii procurorilor şefi şi a subliniat că nimeni nu va reuşi să influenţeze acest proces.
"Nimeni nu va interfera procedurile CSM, cum sper ca în continuare nimeni să nu aibă pretenţia să interfereze procedurile celorlalte instituţii implicate. Este responsabilitatea ministrului jsutiţiei pe cine desemnează, pe cine propune şi nu o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor", a afirmat Traian Băsescu.
Acesta a subliniat că esenţial în relaţia sa cu primul ministru a fost să se respecte întru totul legea statului român, în privinţa numirilor procurorilor şefi.--fb2
Întrebat dacă a avut vreo contribuţie în propunerile de procurori şefi făcute de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, Traian Băsescu a afirmat că şi-ar fi dorit ca Laura Codruţa Kovei să fie propusă pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar Daniel Morar pentru conducerea Parchetului General.
"Eu am dorit, exact pentru a nu risca diminuarea şanselor de progres în activitatea parchetelor, o soluţie - Morar la Parchetul General, Kovesi la DNA. Nu s-a putut, dar a fost cunoscută opţiunea mea legată de Kovesi. Nu are nicio legătură cu vreo altă relaţie decât aprecierea pentru performanţă", a spus preşedintele în declaraţia susţinută, joi seara, la Palatul Cotroceni.
Ponta, convins că procedura aleasă se va dovedi cea mai bună
La rândul său, premierul Victor Ponta a subliniat, din nou, că procedura aleasă respectă legislaţia actuală şi recomandările Comisiei Europene.--fb1
"Comisia Europeană ne-a cerut un singur lucru şi anume, să numim procurori cu o bună reputaţie porfesională. În al doilea rând, să nu numim persoane, nu ştiu, aduse de undeva de la partid sau din altă parte. Or, toţi cei şase pe care i-am propus au ocupat funcţii de conducere anterior, în diverse structuri de Parchet şi în al treilea rând, ca procedura de la CSM să fie transparentă" a spus premierul.
Ponta este convins că pe termen mediu şi lung, procedura aleasă pentru numirea şefilor la Parchete se va dovedi cea mai bună
Candidaţii propuşi pentru funcţiile de procurori şefi vor fi audiaţi de CSM între 28 şi 30 mai, iar avizele magistraţilor vor fi transmise Ministerului Justiţiei la data de 3 iunie.
Vezi aici propunerile premierului.