Băsescu: Există o singură persoană care reprezintă statul şi acesta e preşedintele
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la Palatul Cotroceni, că şeful statului este cel care reprezintă statul român, conform Constituţiei.
Articol de Flori Doman, 13 Iunie 2012, 17:03
LIVE TEXT de la conferinţa de presă susţinută de preşedintele Traian Băsescu
"Ce aşteptaţi de la întâlnirea asta? Puţin scandal sau vreţi să ştiţi cum funcţionează Uniunea Europeană?"
"Instituţiile UE sunt următoarele: Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană, Curtea de Justiţie a Uniunii, Banca Centrală a Uniunii şi Curtea de Conturi".
"Instituţiile româneşti trebuie să se integreze în funcţionarea sistemelor Uniunii Europene".
"UE nu este o Uniune de guverne, este o uniune de state. Guvernele sunt o bucăţică dintr-un stat".
"Există o singură persoană care reprezintă statul şi ăsta e preşedintele".
"Articolul 80 din Cosntituţie: preşedintele României reprezintă statul român. În alte Constituţii poate scrie alftel, la noi aşa scrie".
"Instituţia Parlamentului este prima instituţie a UE. La articolul 14 se spune: Parlamentul European exercită împreună cu Consiliul, deci nu cu Consiliul European, funcţiile legislativă şi bugetară".
"Deci, acolo unde se discută de stat, de legi, este Guvernul".
"Consiliul European oferă Uniunii impulsuri necesare dezvoltării acesteia şi îi defineşte orientările şi priorităţile politice generale. Nu exercită funcţie legislativă".
"Consiliul European este compus de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, precum şi prin preşedintele său şi preşedintele Comisiei. Preşedintele Comisiei nu are drept de vot în Consiliul European".
"Consiliul European nu are putere legislativă, pentru că el trebuie să dea, de exemplu, impulsuri pentru ieşirea din criză.E o temă aridă şi poate de aceea nu place, e o temă tehnică".
"Consiliul exercită, împreună cu Parlamentul European, funcţiile legislativă şi bugetară".
"Este compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, împuternicit să angajeze guvernul statului membru pe care îl reprezintă şi să exercite dreptul de vot".
"Aş face o remarcă, fără să fiu agresiv. Aş da o replică domnului prim-ministru doctor Pona, care ieri făcea următoarea declaraţie: 'E foarte clar că începând cu 7 mai nu se mai poate ca o singură instituţie şi anume preşedintele României să îndeplinească şi funcţiile Guvernului şi ale Parlamentului şi începem încet-încet să revenim fiecare la atribuţii'.
"Nu-mi place să folosesc cuvinte de genul: minciună, dezinformare publică, dar pot să vă spun că de la instalarea Guvernului Ponta am avut exact acelaşi comportament în relaţia cu instituţiile statului român pe care le-am avut şi cu celelalte guverne".
"Vreau să vedeţi memorandumul aprobat de mine înainte de plecare la Consiliul de informal din 23 mai. Este semnat de domnul ministru Andrei Marga, Ludovic Orban, acordul primului ministru şi aprobarea mea".
"Acest memorandum a fost discutat. Am convenit asupra unui text de memorandum care a trecut prin Guvern şi pe care eu l-am aprobat".
"Mi se pare nedreaptă afirmaţia premierului Victor Ponta, când eu ştiu mecanimsele".
"Nu este în regulă să spui pe de o parte 'eu vreau să conlucrez' şi pe de altă parte să dezinformezi".
"În ceea ce priveşte prezenţa miniştrilor la lucrările Consiliului, obligatoriu trebuie să fie prezent Guvernul".
"În 11 iunie, e o reuniune pe mediu la care statele UE au trimis şi câte doi miniştri, România nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului. A trimis un adjunct de la misiunea de la Bruxelles".
" În 12 iunie - s-a întrunit Consiliul de Agricultură şi Pescuit. Dezbaterea era focalizată pe sensibila problemă a pescuitului. România a trimis un secretar de stat, când acolo se discuta subiectul Marea Neagră".
"V-am dat doar câteva exemple de ce înseamnă demagogie şi ce înseamnă lipsa de cunoaştere a funcţionării Uniunii Europene".
"Domnul Ponta spunea că deplasările mele la Bruxelles sunt pentru a servi o masă. Sunt convins că o am mai bună acasă".
"La Tratat există protocolul numărul unu, care are câteva prevederi: proiectele de acte legislative adresate Parlamentulu European şi Consiliului se transmit parlamentelor naţionale, proiectele de acte legislative se transmit direct de Comisie, în acelaşi timp în care se transmit Parlamentului European şi Consiliului".
"Vă rog să întrebaţi de câte ori Parlamentul României a trimis puncte de vedere pertinente Consiliului".
"Parlamentul României ar putea fi extrem de implicat în adoptarea unei legislaţii europene care să ne convină, cu condiţia să se ocupe de acest lucru şi să dezbată".
"Este un lucru care în România nu s-a întâmplat deşi avem Tratatul în vigoare".
"De acest Tratat depinde viaţa noastră şi bunăstarea noastră; dar valorificarea Tratatului ţine de instituţiile statului român".
"Cel mai important lucru pentru mine şi pentru noi ar fi dacă subiectul iniţiat de premier ieri, în Parlament, ar ocaziona o dezbatere, dar una cinstită, nepolitizată".
"Nu sunt un om care să abdice de la atribuţiunile lui constituţionale".
"Dacă Parlamentul României găseşte o formă legală prin care să mute atribuţiunile de reprezentare a statului român: de la preşedintele României, la primul ministru, eu sunt de acord".
"Nu ţin să mă mai duc, după aproape 8 ani de zile. Nu mai e o curiozitate pentru mine această insituţie. În schimb, am o experienţă de 8 ani".
"Am un singur lucru, greu de găsit, o experienţă de 8 ani".
"Nu se învaţă uşor limbajul Consiliului European".
"Într-un moment de criză, trebuie să ne strângem în jurul care poate face cel mai mult pentru ţară în Consiliul European".
"Obiectivul meu este să respect Constituţia".
"Nu mă voi pune în situaţii ridicole. Am avut o discuţie, astăzi, cu premierul şi mâine ne vom întâlni".
"Acest conflict nu ne ajută".
"E ridicol să mă întrebaţi ce o să discut cu premierul mâine".