Băncile din România, sub lupa Băncii Central Europene
Autorităţile de supraveghere bancară vor putea interveni întro etapă incipientă, pentru a contracara problemele financiare ale unei bănci, imediat ce aceste apar.
Articol de Cerasela Rădulescu, 04 Ianuarie 2015, 08:54
Banca Centrală Europeană începe din acest an supravegherea directă a băncilor din zona euro, dar şi din alte state membre care au aderat la Uniunea Bancară, între care şi România.
Măsura a fost luată după criza financiară care a obligat guvernele să susţină financiar băncile cu probleme.
Mecanismul va funcţiona prin aşa-numita intervenţie timpurie.
Autorităţile de supraveghere bancară vor putea interveni întro etapă incipientă, pentru a contracara problemele financiare ale unei bănci, imediat ce aceste apar, adică atunci când o instituţie bancară nu îndeplineşte cerinţele obligatorii de capital.
Iată de ce băncile sunt obligate să întocmească planuri de redresare, în eventualitatea deteriorării situaţiilor financiare, cu scopul restabilirii viabilităţii acestora.
Banca Central Europeană, în calitate de organism de supraveghere, va atrage atenţia atunci când o bancă din zona euro sau stabilită într-un stat membru care participă la Uniunea Bancară s-ar confrunta cu dificultăţi financiare grave şi ar trebui să facă obiectul procedurii de faliment.
Criza financiară din ultimii ani a demonstrat că autorităţile nu dispun de mijloace adecvate pentru a gestiona situaţia băncilor aflate în dificultate, iar guvernele au fost nevoite să injecteze bani publici în bănci însă povara deteriorării finanţelor publice a rămas pe umerii contribuabililor.