Banca Mondială analizează intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica
Potrivit economistului şef pentru Europa şi Asia Centrală al Băncii Mondiale, intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica nu este neapărat un lucru rău şi important este ca reforma societăţii să continue.
28 Iunie 2012, 10:24
Banca Mondială analizează contextul în care a fost pornită procedura de intrare în insolvenţă a companiei Hidroelectrica.
Economistul şef pentru Europa şi Asia Centrală al instituţiei, Sudarshan Canagarajah, spune pentru RRA că intrarea în insolvenţă nu este neapărat un lucru rău şi că important este ca reforma societăţii să continue.
Banca Mondială va avea, probabil, mai multe detalii despre acest caz peste o lună, când, de altfel, este programată la Bucureşti şi următoarea misiunea de evaluare a Băncii şi a Fondului Monetar Internaţional.
Intrarea în insolvenţă a Societăţii Hidroelectrica a fost, oarecum, surprinzătoare, iar Banca Mondială încă nu are toate informaţiile necesare despre acest caz - spune economistul şef pe Europa şi Asia Centrală al instituţiei financiare, Sudarshan Canagarajah.
România s-a angajat faţă de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional să vândă 10 procente din acţiunile Hidroelectrica în octombrie.
Ce este mai important însă pentru Banca Mondială - spune Sudarshan Canagarajah - este ca reformele structurale să continue, chiar dacă societatea intră în insolvenţă.
"Nu văd insolvenţa în sine drept un lucru rău. Important este ca societatea să aibă o structură de management cu experienţă, astfel încât să existe o viziune mai clară privind veniturile şi cheltuielile. Trebuie să se asigure că fac tot ce trebuie pentru a obţine profit maxim" a spus Sudarshan Canagarajah.
Reprezentantul Băncii Mondiale spune că şi în cazul insolvenţei, conducerea interimară a companiei trebuie să se asigure că vor fi renegociate contractele cu probleme, că preţurile sunt corecte.
Altfel, procedura de insolvenţă nu poate fi dusă la bun sfârşit. Sectorul energetic este una dintre provocările cu care se confruntă România în prezent şi va fi un domeniu important la evaluarea pe care Banca Mondială o va face la sfârşitul lunii iulie, în cadrul Acordului de împrumut cu ţara noastră.
Sindicaliştii Hidroelectrica se tem de disponibilizări
Sindicaliştii companiei Hidroelectrica au început, miercuri, protestele, nemulţumiţi de intrarea celui mai mare producător de energie în insolvenţă.
Sunt acţiunile anunţate încă de la momentul la care a fost depusă la tribunal cererea de obţinere a unui răgaz pentru plata datoriilor.
Principala temere a angajaţilor este legată de posibilele disponibilizări.
Sindicaliştii de la Hidrosind au pichetat Ministerul Economiei şi sediul Hidroelectrica şi anunţă că protestele de stradă vor fi urmate de plângeri penale împotriva Consiliului de administraţie, pentru abuz în serviciu şi subminarea economiei naţionale.