Avionul SMURD cumpărat din banii populaţiei "decolează" în circa o lună şi jumătate
În aproximativ o lună şi jumătate se vor efectua primele misiuni ale avionului SMURD achiziţionat din fondurile adunate de la populaţie prin alocarea a 2% din impozitul pe venit, a anunţat Raed Arafat
Articol de Raul Matiş, 11 Ianuarie 2013, 18:08
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat, vineri, la Târgu- Mureş că primele misiuni ale avionului vor avea loc în aproximativ o lună şi jumătate.
El a precizat că Ministerul de Interne, Ministerul Apărării şi guvernul au contribuit la rezolvarea problemei piloţilor şi a modului în care va opera acest avion.
"Putem să facem instruirea piloţilor, începând cu data de 20 ianuarie. Cert, într-o lună jumătate o să vedem primele misiuni ale avionului. Totul s-a putut rezolva datorită populaţiei, în primul rând, şi au sprijinit cu aceşti 2% şi bineînţeles sprijinului care a venit din partea Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, a guvernului cu rezolvarea problemei piloţilor şi a modului în care va opera acest avion ulterior", a spus Raed Arafat.
Avionul SMURD va opera de pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti.
Costurile de achiziţie s-au ridicat la aproximativ un milion de euro.
Tot la Târgu Mureş, prim-adjunctul ministrului Sănătăţii, secretarul de stat dr. Raed Arafat, a mai că nu vede niciun motiv de prelungire a termenului până la care spitalele trebuie să implementeze noua formă de vizitare a pacienţilor internaţi şi că nu există vreun motiv de teamă în privinţa celor care vin să-şi vadă bolnavii.
Arafat a arătat că noua formă de vizitare a pacienţilor internaţi este aprobată şi este deja în vigoare, iar Ministerul Sănătăţii aşteaptă ca unităţile spitaliceşti să aplice noua formă întrucât reprezintă ceva normal.
Dr. Raed Arafat a spus că nu este normal să se perceapă taxe la vizitarea pacienţilor, întrucât este un drept al acestora de a fi vizitaţi, iar prin noua măsură va fi eliminată şi acea şpagă dată portarilor, care permiteau accesul în spitale în afara orelor de vizită stabilite.
Secretarul de stat a precizat că Ministerul Sănătăţii a dorit ca prin prelungirea programului de vizitare a pacienţilor să se facă "nişte spitale mai prietenoase" în aşa fel încât bolnavul să simtă că este tratat ca pacient, iar familia sa "să aibă demnitatea să intre normal".
Raed Arafat a precizat că şi în ce priveşte Terapia Intensivă există un nou program de vizitare, prin care se renunţă la conceptul că în aceste secţii nu are voie să intre nimeni, astfel că membrii familiei pot să intre, respectând un regim special, de comun acord cu medicul de la Terapie Intensivă, a transmis corespondentul Radio România, Raul Matiş.