Avertizare MAE privind munca în străinătate
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor care doresc să lucreze în străinătate să se informeze în legătura cu condiţiile legale şi să verifice cu atenţie contractele pe care le semnează.
Articol de Angela Bârgoan, 25 August 2011, 17:30
UPDATE-Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea, a avertizat, joi, că se înregistrează un număr crescut de români care reclamă abuzuri şi alte probleme atunci când merg la muncă în străinatăte.
Doris Mircea a precizat că diplomaţii români au atribuţii limitate de a rezolva asemenea cazuri.
"Principalele probleme întâmpinate de cetăţenii români plecaţi la muncă ar fi: reţinerea abuzivă a documentelor de călătorie de către angajator; cazarea în spaţii necorespunzătoare, supraaglomerate şi insalubre; sechestrarea sau limitarea dreptului la libera circulaţie; reţinerea abuzivă a unor sume de bani din salarii; nerespectarea programului şi condiţiilor de muncă; neplata conform contractului semnat sau a înţelegerii", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Afacerilor Externe.
Doris Mircea a menţionat că există multe cazuri de cetăţeni români care sunt înşelaţi de angajatori din străinătate sau devin victime ale traficului de persoane.
În aceste condiții, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziţie, în formă tipărită şi online, Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniuniii Europene, precum şi Ghidul de informare privind traficul de persoane.
Purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea, a mai declarat joi, într-o conferinţă de presă, că pe pagina de internet a ministerului la secţiunea "Sfaturi de călătorie", există materiale informative care ar trebui citite de românii care doresc să mucească în străinătate.
În ultima perioadă, de exemplu, ambasada de la Stockholm a constatat o creştere a numărului de români aflaţi în dificultate în Suedia, în principal din lipsa mijloacelor financiare.
Aproximativ 100 de muncitori sezonieri români au protestat în urmă cu două zile, pentru că au fost aduşi în această ţară pe baza unor promisiuni false.
Angajatorul lor din vestul Suediei le-a respins cererile, acuzându-i că sunt leneşi. În ianuarie şi februarie anul acesta, românii de peste hotare au trimis în ţară 463 de milioane de euro.
Purtătorul de cuvânt al MAE a mai atras atenţia celor care pleacă în Grecia că ar trebui să dispună de mijloace de protecţie împotriva ţânţarilor. De la începutul anului, autorităţile elene au înregistrat 13 cazuri de malarie.