Avertismentul lui Oettinger: UE riscă să fie strivită de SUA dacă nu se digitalizează
România ocupă un loc esenţial în strategia europeană referitoare la digitalizare, a spus comisarul european pentru economia şi societatea digitale, Günther Oettinger, la Bucureşti, la Forumul Internaţional "România Digitală".
Articol de Costi Dumăscu, 03 Noiembrie 2016, 19:05
Uniunea Europeană riscă să fie strivită de competiţia cu Statele Unite şi Asia dacă nu se va dezvolta rapid în direcţia digitalizării şi a dezvoltării infrastructurii de internet, a avertizat, astăzi, comisarul european pentru economia şi societatea digitale, Günther Oettinger, la Bucureşti, la Forumul Internaţional "România Digitală".
El a precizat că România ocupă un loc esenţial în strategia europeană referitoare la digitalizare.
"În Uniunea Europeană nu există un singur stat care să ocupe primul loc în toate clasamentele. Există, de exemplu, în zona de IT un clasament care plasează România pe primele locuri, dar şi statele baltice sau Danemarca, Norvegia, Suedia. România are o poziţie foarte bună datorată infrastructurii în IT, dispune şi de informaticieni, fizicieni foarte buni şi de specialişti în tehnologia informaţiilor. Dacă mă duc în Silicon Valley, voi vedea că acolo, întotdeauna, lucrează mulţi europeni; mulţi dintre aceştia sunt români", a spus Günther Oettinger.
Despre dezvoltarea competenţelor digitale şi importanţa digitalizării pentru societatea românească au vorbit, la forumul de la Bucureşti, preşedintele şi premierul ţării.
Digitalizarea "va reduce corupția"
Digitalizarea va simplifica interacţiunea dintre stat şi cetăţean şi va reduce corupţia , a spus preşedintele Klaus Iohannis, în deschiderea Forumului Internaţional "România Digitală".
Şeful statului a adăugat că, pentru a fi transparentă, Administraţia Publică trebuie să se pună la dispoziţia cetăţeanului.
"Este esenţial ca cetăţeanul să poată să cunoască ceea ce se întâmplă cu bugetele publice, cu impozitele pe care le plăteşte, cum sunt luate deciziile care îl privesc şi care este eficienţa cheltuirii banului public", a subliniat Klaus Iohannis.
Prăpastie majoră între sectorul privat și cel de stat
Premierul Dacian Cioloş avertizează că există o prăpastie majoră între sectorul privat şi cel public în ceea ce priveşte modul în care este folosită tehnologia informaţiei.
În plus, în administraţie este puternic înrădăcinată birocraţia, ceea ce pune pe drumuri cetăţenii şi implică un mare consum de energie şi bani.
Cu toate acestea, ţara noastră dispune de toate atuurile pentru a deveni un actor important în regiune în domeniul Tehnologia Informaţiei.
Însă aceste atuuri nu sunt încă valorificate la întregul lor potenţial.
"Aş aminti aici, pe de-o parte, programatori bine pregătiţi şi competitivi la nivel internaţional cu rezultate foarte bune şi-n ţară, dar şi în afară, infrastructură de bandă largă performantă; chiar dacă vedem şi zone care încă nu sunt acoperite deloc cu această infrastructură, dar acolo unde ea există, ea este una performantă", a susținut Dacian Cioloş.
250 de reprezentanţi din domeniul Tehnologiei Informaţiei s-au reunit la Forumul Internaţional"România Digitală", la Palatul Victoria din capitală.