AUDIO "Timocul este pentru noi o prioritate"
Preşedintele României,Traian Băsescu a afirmat că situaţia minorităţii române din Valea Timocului este prioritară pentru autorităţile de la Bucureşti, dar şi un test pentru cele două ţări.
Articol de Oana Bâlă, 02 Noiembrie 2011, 18:36
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la încheierea vizitei de stat pe care a efectuat-o în Serbia şi după discuţiile avute cu omologul sârb, Boris Tadic, că situaţia minorităţii române din Valea Timocului este prioritară pentru autorităţile de la Bucureşti, dar şi un test pentru relaţiile bilaterele româno-sârbe.
"Timocul este pentru noi o prioritate şi este o măsură a onestităţii relaţiilor noastre bilaterale, dacă se vor face paşii corespunzători pentru ca românii din Valea Timocului să-şi poată păstra cultura, limba şi credinţa. Este un test al adevărului", a declarat preşedintele, la întoarcerea în ţară.
Preşedintele Băsescu a subliniat că românii din Serbia trebuie să fie uniţi pentru a fi mai bine reprezentaţi, dar a completat că aceştia " trebuie să ştie că Bucureştiul nu se va amesteca în treburile interne ale Belgradului".
România nu poate face nimic din ceea ce ea nu acceptă pe teritoriul său, dar poate, la nivelul relaţiei bilaterale, să facă tot ce se poate politic şi diplomatic, pentru ca, cităm, "un adevăr să fie recunoscut", a adăugat preşedintele.
Întrebat de ce românii din Serbia nu pot avea dublă cetăţenie, aşa cum au maghiarii, şeful statului a precizat că acest lucru va fi analizat la Bucureşti.
Traian Băsescu a mai spus că Valea Timocului este o prioritate şi o măsură a onestităţii relaţiilor dintre România şi Serbia, dacă se vor face paşii corespunzători pentru minoritatea română din această zonă, astfel încât să îşi poată păstra cultura, limba şi credinţa.
În faţa comunităţii de etnici români din Negotin, şeful statului a subliniat că susţinerea ţării noastre pentru Serbia a fost nelimitată şi necondiţionată, într-o perioadă dificilă, ţinând cont de faptul că în problema Kosovo, România nu are aceleaşi puncte de vedere ca partenerii săi din NATO şi Uniunea Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că speră, ca în curând, în Valea Timocului să fie deschisă o şcoală cu predare în limba română.
"Sper ca cele discutate cu preşedintele Tadic, cu primul-ministru, cu doamna preşedintă a Parlamentului să dea roade şi să avem cât de curând şcoală cu predare în limba română, noi fiind dispuşi nu numai să construim şcoala, dar şi să punem la dispoziţie cadre didactice care să facă predarea în limba română. Suntem dispuşi să tipărim manuale, aşa cum am făcut cu manuale de istorie pentru Republica Moldova, avem resurse s-o facem, chiar dacă şi România este ca orice ţară din Europa, atinsă de criză", a amintit acesta.
Românii din Valea Timocului spun că numărul real al etnicilor români este de aproximativ 250-300.000.
În perioada 1-15 octombrie, în Serbia s-a desfăşurat recensământul naţional, liderii comunităţii româneşti din Valea Timocului acuzând autorităţile sârbe că au făcut presiuni împotriva etnicilor români, ca aceştia să nu-şi declare adevărata naţionalitate.
Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a precizat, marţi, că România nu va condiţiona adoptarea Acordului de asociere a Serbiei de rezolvare a problemei vlahilor.
Declaraţia a fost făcută la finalul întrevederii cu preşedintele Serbiei, Boris Tadic, potrivit redactorului Radio România.