AUDIO Şedinţă solemnă "cu scântei" la Parlament
Plenul reunit al Parlamentului s-a reunit marţi în şedinţă solemnă consacrată comemorării Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România şi Zilei victoriei Revoluţiei române şi a Libertăţii.
Articol de Alina Dobrinescu, 20 Decembrie 2011, 15:30
Şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Revoluţiei din 1989 a avut momente de tensiune, după ce reprezentantul Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş, a spus că Ion Iliescu este "un criminal", ceea ce i-a determinat pe reprezentanţii PSD să părăsească sala de plen.
În discursul său, Mărieş a arătat că Ion Iliescu a fost principalul beneficiar al Revoluţiei, fapt care a determinat vociferări în partea stângă a sălii.
"Arătaţi-vă în toată spendoarea, pentru că ăştia sunteţi", le-a spus Mărieş acestor parlamentari.
"Ion Iliescu a beneficiat de crima de după 22 Decembrie şi va instala la putere FSN", a arătat Mărieş.
În timp ce parlamentarii PSD părăseau sala, Doru Mărieş a spus că se aştepta ca aceştia să plece pentru că fac parte dintre cei care au tăinuit "crima din Decembrie 1989".
Sergiu Nicolaescu: Revoluţionarii au înmânat puterea oamenilor politici
Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, social-democratul Sergiu Nicolaescu a afirmat în cadrul şedinţei că nimeni nu are dreptul să uite că prin curajul şi jertfele revoluţionarilor s-a creat şansa renaşterii României, iar în decembrie 1989 au protestat împotriva regimului comunist oameni din cele mai diverse profesiuni şi niveluri intelectuale.
Nicolaescu a adăugat că revoluţionarii, după evenimentele din decembrie 1989, au înmânat, "fără resentimente", puterea obţinută oamenilor politici, ceea ce le oferă dreptul de a pune întrebări şi mai ales de a aştepta un răspuns cu privire la starea României de la acest moment.
"Aceşti oameni nu au vrut puterea, dar au cucerit-o şi au oferit-o oamenilor politici. Nu au resentimente faţă de ei, nu invidiază pe nimeni şi nu regretă deloc ce au făcut, dar după 22 de ani au dreptul să îi întrebe - Ce aţi făcut, domnilor, cu puterea pe care am smuls-o comuniştilor şi v-am făcut-o cadou? Ce aţi făcut cu climatul civic-moral demn de această ţară creat în decembrie 1989? Ce aţi făcut cu ţara de atunci şi până acum? Avem dreptul să punem întrebări şi să pretindem răspunsuri", a mai spus Nicolaescu.
Costică Canacheu: Mă înclin în faţa tuturor acelora care apără valorile lui decembrie '89
La rândul său, democrat-liberalul Costică Canacheu a spus că societatea românească trebuie să se concentreze în viitor pe adevăruri, pe acţiune legată de caracter şi principii pentru a-i respecta pe martirii pieriţi în închisorile comuniste şi pe cei ai Revoluţiei din decembrie 1989.
"Este important ca pentru viitor societatea românească să se concentreze pe adevăruri, pe acţiune legată de caracter şi principii. Numai astfel îi vom respecta pe martirii regimului stalinisto-dejisto-ceauşist din anii '45-'89, pe martirii Revoluţiei din decembrie 1989. Şi pe cei care, din fericire, au trăit după gulagul din '48-'64 şi mai sunt unii dintre ei, ca exemplu, printre noi. Aşa putem asigura respectul nostru şi pentru viitor acelora care mai înainte de 1989 sau după 1989 s-au ridicat pentru libertate", a declarat Costică Canacheu.
Canacheu a prezentat ''un pios omagiu'' tuturor celor care s-au jertfit.
"Mă înclin cu solemnitate, în numele meu şi al colegilor mei, în faţa tuturor acelora care s-au jertfit şi le aducem pios omagiu. De asemenea, mă înclin cu solemnitate în faţa tuturor acelora care apără acele valori ale lui decembrie '89, ale Aiudului, Gherlei, ale Canalului, ale Bărăganului, ale Sighetului", a afirmat Canacheu.
Gheorghe Firczak: Revoluţia română a deschis calea democraţiei
Deputatul Gheorghe Firczak a susţinut în timpul şedinţei solemne că ''Revoluţia română a deschis calea democraţiei, a afirmării tradiţiei, culturii şi limbii celor 20 de minorităţi naţionale'' reprezentate în Parlament.
El a adăugat că valorile şi ţelul revoluţionarilor trebuie readuse în actualitate, astfel încât solidaritatea să devină din nou un crez al românilor.
''În acele zile unii am fost curajoşi, uniţi, entuziasmul fiind starea noastră de spirit. Ar fi foarte frumos şi util ca şi astăzi solidaritatea să fie din nou crezul nostru. Ţelul nostru, în acele zile din 1989, era înnoirea democratică a societăţii româneşti şi astăzi avem un ţel comun - afirmarea României în structurile euro-atlantice. Grupul minorităţilor naţionale este conştient că Revoluţia română a deschis calea democraţiei, a afirmării tradiţiei, culturii şi limbii celor 20 de minorităţi naţionale reprezentate în Parlament'', a declarat deputatul Gheorghe Firczak.
Niculae Mircovici: Ne-a ajuns blestemul lui Ceauşescu
Deputatul minorităţilor naţionale, Niculae Mircovici a afirmat în plen că, după 22 de ani, i-a ajuns "blestemul lui Ceauşescu", pentru că sunt "atât de prefăcuţi, atât de falşi şi atât de mizerabili", încât uneori se gândeşte cum îi mai "suportă" Dumnezeu.
"Nu văd altceva, domnilor senatori şi deputaţi, să vă spun decât să priviţi în sus ochiul viclean şi răzbunător al lui Ceauşescu. Blestemul lui ne-a ajuns astăzi, după 22 de ani, aici, în această sală. Pentru că suntem atât de prefăcuţi, atât de falşi şi atât de mizerabili încât uneori mă gândesc cum ne mai suportă Dumnezeu", a afirmat Mircovici.
El a arătat că revoluţionarii timişoreni au refuzat să participe la această şedinţă solemnă şi a citit un mesaj din partea acestora.
"Timişorenii nu participă la această sesiune pentru că o consideră o mascaradă ieftină şi de un cinism nemaiîntâlnit în Parlamentul României. (...) Nu poţi să slăveşti un lucru pe care îl repudiezi", a arătat Mircovici.
Nicolae Bănuţoiu: Nu revoluţionarii sunt cei vinovaţi de starea în care se află România
Preşedintele executiv al Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989, Nicolae Bănuţoiu, a declarat la rândul său, că nu revoluţionarii sunt cei vinovaţi de starea în care se află România, ci clasa politică, indiferent de partid.
Bănuţoiu a susţinut că îi este ruşine că revoluţionarii români sunt uitaţi de societate.
"Uităm de aceşti revoluţionari care ne-au dat dreptul de a gândi liber, de a ne manifesta liber, de a ne deplasa în orice ţară vrem noi. Este criză, sunt de acord cu dvs., dar nu vă puteţi bate joc de cei care v-au acordat dreptul de a vă exprima liber în Parlamentul României. Cât să mai rezistăm la toate netrebniciile care se întâmplă din cauza clasei politice?", a spus el.
El a susţinut şi că în mass-media au apărut "oameni plătiţi să desfiinţeze mişcarea revoluţionară", adăugând că datorită Revoluţiei române au apărut "televiziunile, a apărut acest Parlament, dar şi dreptul la libera exprimare".
Conducerea Parlamentului a aprobat, luni, cele 77 de solicitări pentru participarea la această şedinţă solemnă venite din partea principalelor asociaţii de revoluţionari din Bucureşti şi din ţară.
Audio: Costică Canacheu - deputat PDL
Audio:Sergiu Nicolaescu
Audio: Senatorul liberal Raymond Luca
Audio: Senatorul Fekete Andras Levente, liderul grupului UDMR din Senat
Audio : Deputatul Gheorghe Firczak ,Uniunea Culturală a Rutenilor din România
Audio :Nicolae Mircovici , preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor
Audio : Teodor Mărieş , preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989
Audio: Nicolae Bănuţoiu , preşedintele executiv al Blocului Naţional Revoluţionar