AUDIO Ping pong cu Legea asistenţei sociale
Puterea acuză opoziţia că întârzie adoptarea Legii asistenţei sociale, în timp ce opoziţia susţine că proiectul, în varianta Guvernului, este inacceptabil.
Articol de Roman Muşat, 24 Octombrie 2011, 10:51
Ministrul muncii, Sulfina Barbu, îi critică pe parlamentarii PSD şi PNL, pentru refuzul de a dezbate Legea asistenţei sociale.
Ea susţine că că, în acest fel, USL apără actualul sistem, care permite fraudarea banilor publici.
Sulfina Barbu a dat exemplu judeţul Sibiu, unde, în urma recentelor controale, s-a constatat că nivelul fraudei, în privinţa celor cu certificate de handicap ilegale, este de 82%.
"Consider că blocarea legii asistenţei sociale înseamnă, practic, un cost masiv, pentru fiecare român. Dacă nu respectăm angajamentul cu partenerii noştri externi, ne pierdem credibilitatea şi ne vom împrumuta mai scump, tocmai atunci când banii şi mă refer în mod special la anul 2012, se vor găsi cu dobânzi mai mari, pe piaţa externă. Este un lucru cert", a spus minsitrul muncii.
În schimb, liderul deputaţilor social democraţi, Mircea Duşa, consideră inacceptabilă Legea asistenţei sociale, în varianta propusă de Guvern.
În opinia sa, întreaga restructurare a bugetului naţional demonstrează incapacitatea Executivului de a gestiona problemele românilor.
"Acest cod social nu face altceva decât să taie, încă o dată, dreptul la viaţă al românilor, pentru că cine studiază bine acest proiect de lege o să-şi dea seama că, de fapt, e o sistematizare a sistemelor de ajutor social al românilor, dar, de fapt, înseamnă desfiinţarea a multor ajutoare sociale care se plătesc, în momentul de faţă, românilor. Faptul că la Senat se blochează proiectul de lege de mai multe săptămâni, nu înseamnă decât o amânare. Totuşi, românii să mai ia un ajutor social să poată trăi, pentru că guvernul Boc, în afară de a tăia preţul la viaţa românilor, n-a făcut altceva nimic", a spus Duşa.
Legea asistenţei sociale, blocată pentru a patra oară
Opoziţia blochează procedural, de mai multe săptămâni, dezbaterea Legii asistenţei sociale în Parlament, lege care, potrivit înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional, ar fi trebuit să fie deja adoptată.
La ultima discuţie din Senat pe Legea asistenţei sociale opoziţia respins din nou, solicitarea puterii de a introduce proiectul pe ordinea de zi.
Senatul este prima cameră sesizată.