AUDIO Pedepse cu închisoarea pentru agresiunile asupra medicilor
Pacienţii care agresează verbal sau fizic medici, asistenţi medicali sau şoferi de ambulanţe vor fi sancţionaţi cu amenzi sau cu pedeapsa cu închisoare, în funcţie de gravitatea faptei, a decis, miercuri, Guvernul printr-un proiect de lege.
Articol de Petruţa Obrejan, 19 Octombrie 2011, 18:47
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau a declarat că sancţiunile pentru cei care vor agresa personalul medical au fost introduse într-un proiect lege, pentru că reglementările din Codul Penal privind ultrajul nu se puteau aplica pentru personal medical, acesta neavând statut de funcţionar public.
"Noi dorim, prin acest act normativ, să descurajăm acele acte de violenţă din partea pacienţilor şi aparţinătorilor care lezează demnitatea personalului sanitar. În funcţie de gravitatea agresiunii, ameninţări verbale, de la penalizări, amenzi până la închisoare, 6 luni-2 ani, lovire, închisoare 6 luni-3 ani, vătămări corporale uşoare, 6 luni-6 ani, vătămări corporale grave, 3 ani-12 ani închisoare. Asta era propunerea noastră", a spus ministrul sănătăţii.
Personalul auxiliar din instanţe şi parchete, reformat
Tot în şedinţa de guvern de miercuri, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind statutul personalului auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi parchete.
Potrivit ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, noul act normativ propune o restructurare şi o reformare de substanţă a personalului auxiliar din instanţe şi parchete.
El a precizat că o parte din atribuţiile administrative se transferă de la judecători spre grefieri.
Cătălin Predoiu a mai anunţat şi înfiinţarea funcţiei de manager de instanţă, prin care magistraţii vor fi degrevaţi de sarcinile bugetare şi administrative. Ministrul justiţiei crede că noul act normativ va moderniza sistemul de justiţie românesc.
Cătălin Predoiu a mai spus că această schimbare corespunde şi standardelor europene, răspunzând în acest sens ultimei recomandări a Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene.