AUDIO Noul pachet de bază din Sănătate "nu scoate din listă niciun medicament"
Pachetul de bază revizuit din Sănătate nu elimină niciun medciament compensat sau gratuit de pe listă, dar reduce durata de spitalizare pentru anumite afecţiuni.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Martie 2012, 13:39
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, la Oradea, finalizarea pachetului de bază revizuit, care nu scoate din liste niciun medicament ori serviciu medical.
El reglementează accesibilitatea şi reduce durata de spitalizare pentru anumite afecţiuni.
"Pachetul de bază revizuit înseamnă că practic nu se atinge niciun fel de serviciu, niciun medicament nu este eliminat din pachetul de bază, dar accesibilitatea este foarte bine reglementată", a precizat Ritli, într-o conferinţă de presă.
În cazul unor medicamente foarte utile, foarte căutate, foarte necesare, uneori şi foarte scumpe, acestea vor fi "prescrise numai conform indicaţiilor şi nu în afara indicaţiilor".
"Vedeţi pe site-ul ministerului ce grupe de medicamente sunt interesate, dar să nu creadă nimeni că s-a tăiat vreun medicament de pe listă. Nu s-a eliminat nimic de pe listă, în cadrul pachetului de bază revizuit bolnavii beneficiază mai departe de acestea, dar acolo unde trebuie", a subliniat ministrul.
Al doilea nivel priveşte reducerea duratei de spitalizare pentru anumite afecţiuni.
S-a observat, a spus ministrul, că bolnavii stau prea mult în spital în anumite cazuri, lucru care este foarte costisitor pentru unele afecţiuni, cum ar fi de exemplu rectoscopia sau unghia încarnată.
"La noi stau cu 3-4-5 zile mai mult decât media europeană. S-a luat media spitalizărilor din ultimii ani, corelată cu practica internaţională şi s-a făcut pentru fiecare specialitate lista cu durata optimă de spitalizare pe diferite grupe de afecţiuni", a arătat Ritli Ladislau.
Bolnavii cronici au acces nelimitat la medicul de familie
Ritli Ladislau a spus că bolnavii cronici vor avea acces nelimitat la medicul de familie şi a anunţat creşterea valorii unui punct "per capita" a medicilor de familie de la 3 la 3,5 lei.
"Vrem să întărim medicina de primă linie, medicina de familie şi împreună cu Casa Naţională de Asigurări, care s-a dovedit, de data aceasta un partener foarte bun, am îmbunătăţit finanţarea acestui segment. Anul acesta s-au alocat cu 15% mai mulţi bani decât anul precedent şi asta se va reflecta în creşterea valorii punctului pentru persoanele asigurate de la 3 lei la 3,5 lei", a declarat ministrul.
Ritli Ladislau a menţionat însă că accesibilitatea la medicul de familie este o preocupare a ministerului şi mai importantă, în condiţiile în care mulţi bolnavi, în special cei cronici, sunt nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare, drepturile lor nefiind respectate.
"Ne-am gândit în primul rând la bolnavii cronici în cazul cărora discontinuitatea duce la agravarea bolii. Am ridicat această restricţie, astfel încât bolnavii cronici pot merge fără programare şi peste acel număr de 20 consultări pe zi. Ei beneficiază şi de asistenţă şi de bilete de trimitere şi mai ales, de reţetă", a declarat Ritli.
De asemenea, în proiectul de ordin al ministrului, pentru a favoriza spitalizarea de zi, au fost reglementate tarifele astfel încât spitalizările de o zi să fie atractive pentru orice spital.
PNL cere deblocarea posturilor din sănătate
Senatorul PNL Minerva Boitan consideră că reforma din sistemul de sănătate nu are şanse de reuşită atât timp cât nu au fost stabilite ţintele acestei reforme.
Ea mai afirmă că fără o refinanţare a sistemului, orice măsură este inutilă.
De aceea, mai spune senatorul PNL, ar trebui avută în vedere deblocarea posturilor din sănătate.
"Domnul ministru ar trebui să ştie că înainte de a face această lege, ca să mai aibă personal cu care să lucreze în sectorul sanitar, trebuie să deblocheze Ordonanţa 34 prin care să se poată face angajări şi, în acelaşi timp, trebuie să renunţe la acea modificare a legii prin care au forţat unităţile sanitare să se încadreze în 70% din buget cu salarizarea", a spus Minerva Boitan pentru Radio România Actualităţi.