AUDIO Marko Bela: Pericolul forţelor extremiste nu a trecut
Vicepremierul Marko Bela susţine că în condiţii de criză economică şi sărăcie, cartea naţionalistă sau extremistă poate fi jucată oricând.
Articol de Raul Matiş, 17 Martie 2012, 12:57
Vicepremierul Marko Bela a declarat, la Târgu Mureş, că pericolul ideilor şi al forţelor extremiste nu a trecut.
Cu toate că în 2012 un astfel de discurs nu are o priză prea mare la electorat, politicienii trebuie să fie foarte prudenţi pentru că, în condiţii de criză economică şi de sărăcie, cartea naţionalistă sau extremistă poate fi jucată oricând, a spus Marko Bela.
El a mai precizat că în contextul unei controverse privind relaţiile interetnice , cu referire la situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, mulţi politicieni au intrat imediat în competiţie electorală şi au încercat să se supraliciteze în ceea ce priveşte discursul naţionalist.
Vicepremierul s-a arătat convins de faptul că, în astfel de situaţii, deşi politicienii respectivi cred că vor aduce voturi propriului partid, printr-un astfel de discurs vor ajuta, în realitate, eventualele formaţiuni sau forţe extremiste, care vor avea de câştigat dintr-o astfel de competiţie între actualele partide de opoziţie sau eventual de partea guvernamentală.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a arătat că deşi se va încerca să se joace cartea naţionalistă, convingerea sa este că cei care au avut impresia că o să câştige folosind cartea maghiară nu vor câştiga nici de această dată.
Hotărârea de Guvern privind UMF "nu trebuie modificată"
Vicepremierul Marko Bela a declarat că nu crede, în acest moment, că Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş trebuie să fie modificată, şi asta deoarece înainte de a ajunge la textul respectiv au avut loc mai multe discuţii în coaliţie, soldate cu acest compromis.
Marko Bela a spus că forma Hotărârii de Guvern este potrivită, e rezultatul unui compromis şi că, în opinia sa, populaţia doreşte stabilitate, pace interetnică şi relaţii normale între români şi maghiari.
Întrebat cum ar acţiona UDMR dacă în urma dezbaterii publice s-ar opera modificări substanţiale în textul proiectului HG privind UMF Târgu Mureş, Marko Bela a spus că "scopul UDMR nu este, în acest moment, să ameninţe coaliţia de guvernare, ci să se respecte înţelegerea făcută".
UDMR şi PNL se atacă reciproc
Deputatul PNL Ciprian Dobre i-a atras atenţia vicepremierului Marko Bela că nu este nici proprietarul judeţului Mureş, nici al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, atunci când sugerează altor politicieni, inclusiv lui Crin Antonescu, că ar fi bine să se ocupe de altceva şi nu de problema universităţii.
"Îmi pare rău să-i spun d-lui Marko Bela, să-i atrag atenţia că dumnealui nu este proprietarul judeţului Mureş, nici a Târgu Mureşului, nici al UMF-ului, decât în egală măsură pe cât este Crin Antonescu. Deci pe cale de consecinţă cred că o astfel de declaraţie dezonorează scena politică şi până la urmă întreaga Uniune. Şi cred că cetăţenii de etnie maghiară nu sunt de acord cu o astfel de declaraţie făcută de domnul senator", a declarat deputatul liberal.
Vicepremierul Marko Bela a declarat presei, în urmă cu o zi, că liderul Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a adoptat un discurs naţionalist şi că ar fi bine să se ocupe de altceva, nu de problema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Opoziţia nu este de acord cu înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Uniuversitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, precizând că această decizie ar încălca legislaţia în vigoare.
De altfel, Opoziţia va ataca în instanţă Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea unei linii în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, în momentul în care aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, iar dacă se forţează modificare Legii educaţiei, va depune moţiune de cenzură.
UDMR a creat valuri şi în coaliţie
UDMR condiţionează rămânerea în coaliţia de guvernământ de înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Guvernul a supus dezbaterii publice un proiect de lege în acest sens.
Proiectul a fost deja publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi va fi lansat în dezbatere publică timp de zece zile, a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Citeşte proiectul UMF aflat în dezbatere publică aici.
Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că Guvernul va aplica o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.