AUDIO Gheorghe Ialomiţianu: Bugetul este unul realist
Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu susţine varianta de buget a guvernului şi consideră că aceasta nu suportă modificări decisive.
Articol de Iulia Gherman, 06 Decembrie 2011, 14:43
Gheorghe Ialomiţianu, a precizat, marţi, în faţa comisiilor parlamentare de specialitate, că bugetul pentru anul viitor este unul realist, bazat pe o politică prudentă, care ţine cont de ceea ce se întâmplă în zona euro şi în afara acesteia.
Documentul prevede menţinerea salariilor şi a pensiilor la nivelul anului 2011, o majorare a cheltuielilor pentru investiţii de la 36,1 la 38,1 miliarde de lei şi nu indică nici o majorare de taxe şi impozite.
"Potenţialul de creştere economică pentru 2012 se bazează pe industrie, o creştere medie de 2,7%, construcţiile - 3,9%, serviciile - 1,6%. Acest potenţial de creştere se bazează, în cea mai mare parte, pe investiţiile efectuate din bugetul din stat, România situându-se printre primele ţări din Uniunea Europeană privind alocaţia banilor pentru investiţii", a spus Ialomiţianu.
Bugetul pe 2012 prevede sume mai mari faţă de anul trecut pentru Ministerele Mediului, Transporturilor, Apărării şi Sănătăţii.
De remarcat că tăierile se aplică la educaţie, justiţie, cultură şi agricultură.
Opoziţia susţine că această creştere prognozată este nefundamentată
Partidele din opoziţie se declară nemulţumite şi vin cu peste 8000 de amendamente prin care se cere reducerea CAS-ului cu 10%, a taxei pe valoare adaugată până la atingerea nivelului de 19% sau indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, plus 50% din creşterea salariului mediu pe economie, aşa cum prevede legea pensiilor.
Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu a declarat că guvernul alocă bani pentru clientela sa politică, iar creşterea economică prevăzută în buget nu este fundamentată.
"Este un buget care, în sfârşit, transparent ne arată că România mai face un pas în groapă. Acum, nefericirea care ne aştepată pe toţi românii în 2012 este transparentă. Alocarea banilor discreţionar se vede cu ochiul liber acum, în acest buget. Nu cred că vom avea măcar 1%, nu 2,1%, creştere economică în 2012" a susţinut acesta.
În replică, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că aplicarea amendamentelor opoziţiei ar provoca o creştere a deficitului cu 3,8% şi, implicit, măsuri de austeritate din partea executivului.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor au termen până vineri să elaboreaze un raport asupra proiectului de buget pe 2012 şi pentru cel al asigurărilor sociale.
Luni, 12 decembrie, cele două documente vor intra în dezbaterea plenului reunit.