AUDIO Gabriel Ţepelea, omagiat de preşedinţii Radioului public
Preşedinţii Societăţii Române de Radiodifuziune şi-au amintit cu emoţie de cel pe care l-au cunoscut şi respectat: Seniorul Gabriel Ţepelea. Citeşte mărturiile acestora.
Articol de Gabriel Klimowicz, 14 Aprilie 2012, 11:06
Academicianul Gabriel Ţepelea, membru al Partidului Naţional Ţărănesc încă din anii '30 şi figură de prim-plan a vieţii politice româneşti după Revoluţie, a fost înmormântat , sâmbătă, la Biserica Udricani din Bucureşti.
Gabriel Ţepelea s-a înscris în PNŢ încă din 1933 şi a avut o intensă activitate militantă pentru reintregirea ţării şi rezolvarea problemelor ţărăneşti.
Într-un fragment din Fondul de istorie orală a Radiodifuziunii Române, Gabriel Ţepelea declara:
"M-am înscris în Partidul Naţional Ţărănesc în 1933, când am devenit student, pe baza tradiţiei familiale. În 1869 s-a fondat Partidul Naţional Român, care a dus lupta pentru supravieţuirea naţiunii române şi pentru dezrobirea ei socială. Apoi, în 1926, fuziunea cu Partidul Ţărănesc. Cei din familia mea au fost, pe rând, membri ai Partidului Naţional Român şi apoi membri ai Partidului Naţional Ţărănesc. Nici nu mi-am pus problema că aş putea aparţine unei alte formaţiuni".
Gabriel Ţepelea a jucat un rol important în viaţa Radioului Public
Cei care, de-a lungul timpului, s-au aflat la conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune îşi amintesc cu respect de Gabriel Ţepelea, care, în perioada 1996-2000, a fost preşedintele Comisiei de cultură şi mass-media din Camera Deputaţilor.
Profesorul Tudor Cătineanu a fost preşedinte director general al Societăţii Române de Radio între anii 1995-1999, îşi aduce aminte de Gabriel Ţepelea ca de un om cu un mare echilibru, care ştia să facă politică ţinând, în primul rând, seama de interesele majore şi apoi de cele de partid.
Pondere şi echilibru
Tudor Cătineanu: E de remarcat echilibrul şi ponderea pe care un astfel de om o are şi influenţa pe care acest echilibru o poate avea asupra unei instituţii cum este Radiodifuziunea Română. Să-i fie ţărâna uşoară în eternitate domnului Ţepelea.
Andrei Dimitriu, care a condus Radioul Public în perioada 1999-2001, este de părere că generaţia de politicieni reprezentată de Gabriel Ţepelea ar trebui studiată în şcolile de Ştiinţe Politice.
Un aristocrat al spiritului
Andrei Dimitriu: Un intelectual de rasă, un aristocrat al spiritului, un om de un echilibru formidabil pentru Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. Perioada preşedinţiei domniei sale a însemnat o serie de succese şi de înţelepciune, de colaborare politică cu toate partidele. Generaţia aceasta, Coposu, Raţiu, Diaconescu, Ţepelea, este o generaţie care ar trebui să fie studiată în şcolile de Ştiinţe Politice.
Dragoş Şeuleanu, preşedinte director-general între anii 2001-2005, consideră că Gabriel Ţepelea poate fi considerat artizanul Legii Societăţii Române de Radiodifuziune şi al Legii Consiliului Naţional al Audivizualului.
Un adevărat om de stat
Dragoş Şeuleanu: Este un om care a contribuit foarte mult la democratizarea României, foarte echilibrat şi care întotdeauna a ştiut să spună: indiferent de unde vine o idee, dacă e o idee bună pentru România, trebuie susţinută. Este un om care a avut mult tact, multă înţelepciune şi dacă am avea vreo zece oameni ca dânsul, ne-ar merge mult mai bine.
Maria Ţoghină, care a condus Societatea Română de Radiodifuziune între anii 2005-2010, spune că instituţia a pierdut în Gabriel Ţepelea un adevărat prieten.
Un prieten al Radioului public
Maria Ţoghină: Radioul Public pierde un colaborator valoros, o personalitate politică extrem de interesantă, a cărei activitate a fost caracterizată în permanenţă de onestitate. Cel mai important, însă, este contribuţia pe care a avut-o la elaborarea Legii Radioului Public. Gabriel Ţepelea a contribuit decisiv la transformarea Radioului de stat din perioada comunistă într-un Radio Public.
András István Demeter, actualul preşedinte director general, consideră că Societatea Română de Radiodifuziune îi datorează lui Gabriel Ţepelea funcţionarea în serviciul public.
Un model
András István Demeter: Orice societate, în fapt, orice colectivitate umană are nevoie de modele. Şi dacă mă gândesc sau ne gândim la acest lucru, la această realitate, atunci este cu atât mai regretabilă trecerea la cele veşnice a unei excelenţe precum Gabriel Ţepelea. Domniei sale şi Radiodifuziunea Publică are a-i aduce mulţumiri, mulţumiri pentru aportul, pentru rolul decisiv pe care l-a avut în dobândirea de către Societatea Română de Radiodifuziune a cadrului legal care îi permite funcţionarea ca un serviciu public autonom, în slujba ascultătorului.