AUDIO Ce se întâmplă cu salariile şi pensiile românilor în 2012?
Salariile şi pensiile românilor sunt subiect de scandal politic. Guvernul a hotărât îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru 2012, iar opoziţia atacă hotărârea la Curtea Constituţională.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Noiembrie 2011, 10:25
Românii nu ştiu ce-i aşteaptă în 2012, pentru simplul motiv că salariile şi pensiile lor au devenit subiect de controversă politică.
Un lucru este clar: bugetul pe 2012 nu prevede majorări de salarii şi pensii, pentru sustinerea plăţii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.
Proiectul de buget pe anul viitor prevede că, în anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost îngheţat încă din 2009, fără referiri la o eventuală majorare a acestuia în partea a doua a anului viitor.
Premierul Emil Boc explică faptul că bugetul pe 2012 nu include majorări de salarii şi pensii deoarece Guvernul nu s-a "repezit" pe un scenariu optimist.
Mai mult decât atât, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru anul viitor la nivelul lunii decembrie 2011.--fb1
Ordonanţa a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, dar opoziţia o contestă la Curtea Constituţională.
Eugen Nicolăescu susţine că unul dintre motivele de contestare este încălcarea dreptului la trai decent şi la pensie prevăzut în Constituţie.
Acum, Curtea Constituţională trebuie să judece dacă salariile şi pensiile românilor vor fi sau nu îngheţate.
Salariile şi pensiile, motiv de suspendare a preşedintelui
Uniunea Social Liberală scoate "artileria grea" şi îl ameninţă pe preşedinte cu suspendarea.
Nemulţumirea opoziţiei a fost generată de declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu la Radio România Actualităţi.
Preşedintele a spus că "indiferent care va fi rezultatul la Curtea Constituţională, banii nu există. Dacă ar exista s-ar plăti".
Audio Traian Băsescu
Opoziţia reacţionat imediat , cele trei partide ale USL - PSD, PNL şi PC - anunţând la unison că încep procedurile pentru declanşarea suspendării preşedintelui.
"Am luat act cu îngrijorare şi indignare de faptul că, prin noile sale declaraţii făcute la postul public de radio, preşedintele Traian Băsescu anunţă explicit refuzul său de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, precum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari", precizează liderii USL.
Audio Daniel Constantin, preşedintele PC
Speranţa "unei indexări uşoare"
Premierul Emil Boc susţine că dacă lucrurile nu se vor înrăutăţi în Europa, există posibilitatea unei indexări "uşoare" a salariilor şi a pensiilor, dar abia în a doua jumătate a lui 2012.
Premierul Emil Boc, a declarat, marţi, la Lancrăm, judeţul Alba, că există, pentru a doua jumătate a anului viitor, o perspectivă pentru o uşoară indexare a salariilor şi pensiilor, însă Guvernul "nu va cădea în patima indexărilor" fără acoperire economică.
"Dacă la anul lucrurile nu se vor înrăutăţi în Europa şi în lume, pentru că depindem de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, există o perspectivă, în a doua jumătate a anului viitor pentru o uşoară indexare a salariilor şi a pensiilor, dar acest lucru îl vom putea confirma sau infirma abia în luna mai 2012", a spus premierul.
Potrivit premierului, Guvernul "porneşte prudent" cu bugetul pe anul viitor, pentru că nu vrea să compromită stabilitatea macroeconomică a României şi nu vrea să se întâmple ceea ce se întâmplă în Grecia şi în Italia.
Salariile rămân pe loc, preţurile cresc
2012 aduce veşti proaste pentru români.
Bugetul va fi unul de austeritate, dar preţurile la alimente şi utilităţi vor creşte.
Actualele preţuri la utilităţi nu sunt sustenabile, susţin reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie.
Delegaţia FMI s-a întâlnit, la ultima vizită în România, cu reprezentanţi ai companiilor din domeniul energiei, care au solicitat o scumpire a gazelor şi a electricităţii cu cel puţin 10%.
Este vorba de tarifele pentru consumatorii industriali, dar cu efect direct asupra preţurilor de producţie, transport şi distribuţie din mai toate domeniile.
Potrivit patronatelor din industria alimentară, anul viitor se preconizează şi o creştere a preţurilor la alimente.
De vină ar fi scumpirea carburanţilor, dar şi a energiei electrice şi gazelor.
Dacă punem la socoteală şi creşterea tarifelor la gigacalorie, este clar că, cu aceeaşi bani românii vor trebui să plătească alimente şi utilităţi mai scumpe.