Au început audierile miniştrilor propuşi în Cabinetul Grindeanu
Comisiile de specialitate ale Parlamentului au început în jurul orei 8.00 audierile celor 26 de miniştri propuşi să facă parte din guvernul condus de Sorin Grindeanu.
Articol de Radiojurnal, 04 Ianuarie 2017, 08:16
După audieri, premierul desemnat va cere votul de învestitură al Parlamentului într-o şedinţă de plen, care va începe la ora 15:00.
Dacă Sorin Grindeanu primeşte votul de încredere al Parlamentului, el şi echipa sa urmează să depună jurământul de credinţă la Palatul Cotroceni în cursul serii.
Noul guvern ar trebui să treacă fără emoţii de votul din Parlament, pentru că deţine majoritatea confortabilă a coaliţiei PSD-ALDE, la care se adaugă susţinerea UDMR-ului şi a minorităţilor naţionale, dar nu şi a opoziţiei,
Liderul PSD, Liviu Dragnea, descria Cabinetul Grindeanu drept unul tânăr, de la care se aşteaptă foarte mult şi în special, să pună în practică toate obiectivele programului de guvernare votat de cetăţeni la alegerile parlamentare.
La rîndul său, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, sublinia faptul că responsabilitatea politică aparţine propriului partid şi social democraţilor şi că viitorul executiv trebuie să ducă la bun sfârşit propunerile prezentate în campania electorală.
De menţionat că UDMR va vota guvernul PSD-ALDE, mai ales că el conţine multe elemente din programul electoral al Uniunii, cum ar fi deducerile fiscale pentru familiile cu mai mulţi copii, spunea aseară liderul UDMR, Kelem Hunor.
Şi grupul minorităţilor naţionale a anunţat că va vota guvernul propus de majoritatea parlamentară.
Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a precizat că este pregătit să înceapă activitatea cât mai repede posibil şi că se va concentra pe administrarea ţării şi mai puţin pe politică.
Opoziţia critică noul executiv
Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că lista miniştrilor a fost făcută doar în folosul lui Liviu Dragnea.
Şi liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a criticat rapiditatea în care se învesteşte acest cabinet şi a spus că parlamentarii opoziţiei nu au timp pentru a analiza programul de guvernare.
Amintim că măsurile de relaxare fiscală promise de PSD în campania electorală vor fi analizate astăzi de Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, iar mâine vor fi dezbătute într-o sesiune extraordinară a plenului, convocată special pentru modificarea în acest sens a Codului Fiscal.
Programul de guvernare promis de PSD prevede, între altele, eliminarea contribuţiei la sănătate pentru toţi pensionarii şi scutirea de impozit pe venit a tuturor pensiilor sub 2.000 de lei.