Attila Cseke: 60% din contribuţiile de sănătate dintr-un judeţ vor reveni Casei judeţene
Guvernul intenţionează după descentralizarea spitalelor şi o descentralizare a contribuţiilor de sănătate. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke a precizat că Executivul a decis această măsură, marţi, prin Ordonanţă de Urgenţă.
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Decembrie 2010, 15:44
Ministrul Sănătăţii , Attila Cseke a anuntat, la finalul şedinţei de guvern că, s-a decis ca 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice din judeţe să revină caselor judeţene de asigurări de sănătate.
"Practic, 60% din ceea ce intră drept contribuţie a persoanelor fizice şi juridice într-un judeţ va reveni casei judeţene de asigurări de sănătate din judeţul respectiv. Redăm, practic, cetăţenilor din judeţ o parte însemnată din contribuţia pe care ei o au la fondul de asigurări de sănătate şi, sigur, cu cât vor contribui mai multe persoane juridice şi fizice la acest fond de asigurări de sănătate într-un anumit judeţ, judeţul va beneficia în mod cert de fonduri mai mari, pentru că acest procent de 60% va reveni judeţului respectiv", a afirmat Attila Cseke.
El a precizat că prin această ordonanţă de urgenţă că, din diferenţa de 40% strânsă din aceste contribuţii pentru sănătate, 37% vor intra într-un fond de redistribuire, prin care casele judeţene cu anumite deficienţe vor primi suplimentări de bugete.
Attila Cseke a mai spus că acest Fond de Redistribuire va fi împărţit către judeţe pe criterii elaborate printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.
Prin Fondul de Redistribuire se vor vira, a explicat ministrul Sănătăţi, în principal bani, către judeţele unde funcţionează importante centre universitare, precum judeţul Iaşi, şi care atrag un număr important de persoane care vin să se trateze.
"Deşi judeţul Iaşi este al doilea ca mărime, s-ar putea ca aceste contribuţii din judeţul Iaşi să nu acopere serviciile medicale, pentru că acolo vin din toată Moldova. Prin acest fond de redistribuire, vom putea modela şi completa aceste sume, a arătat ministrul Sănătăţii. Restul de 3% din contribuţiile colectate în judeţe va merge la CNAS, pentru cheltuielile de administrare şi de capital ale Casei Naţionale şi caselor judeţene", a mai spus ministrul sănătăţii.
Prin ordonanţa de urgenţă adoptată, marţi de Guvern se reduce de la 17 la 7 numărul membrilor Consiliului de Administraţie al CNAS, precum şi indemnizaţia de la 20% din indemnizaţia preşedintelui CNAS la maximum 1%.
Legea farmaciilor a fost modificată
Executivul a eliminat, marţi şi posibilitatea înfiinţării ca excepţie, a farmaciilor în gări, aerogări şi centre comerciale, procedură permisă din 2005, considerând că numărul de farmacii în zonele urbane este unul sufiecient de mare, ceea ce nu mai justifică deschiderea altora noi.
"Această reglementare este în vigoare din 2005, iar dacă atunci erau 39 de farmacii, în 2010 am ajuns la 728 de farmacii înfiinţate prin excepţie", a spus ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Guvernul a decis totodată ca prevederile Legii farmaciei, care stabileşte deschiderea unor farmacii pe baza unor criterii demografice, să fie menţinute până la 31 decembrie 2012.
Criteriul demografic reglementează deschiderea farmaciilor comunitare în mediul urban, adică o farmacie la 4.000 de locuitori în Bucureşti, o farmacie la 3.500 locuitori în municipiile reşedinţă de judeţ şi o farmacie la 3.000 locuitori în celelalte oraşe.
Ministrul sănătăţii a susţinut că asemenea criterii există şi în alte 17 state UE, printre care Franţa, Italia, Spania, Austria.
"În prezent, media europeană este de o farmacie la 3.400 de locuitori, iar în România media este de 3.100. Împărţirea pe mediul rural şi urban dezavantajează mediul rural, ministerul are interesul să se deschidă cât mai multe farmacii în mediul rural. Dacă nu se continua cu principiul demografic, urmările ar fi fost mutarea farmaciilor din rural în urban, precum şi deschiderea unui număr mare de farmacii în mediul urban", a spus Cseke.
El a mai spus că numărul de farmacii s-a dublat în ultimii zece ani, de la 3.140 în 2000 la 6.902 în 2010.