Arcelor Mittal amână restructurarea uzinelor din Europa
Arcelor Mittal a amânat restructurarea uzinelor din Europa, la cererea Comisiei Europene.
Articol de Luminiţa Apostol, 21 Februarie 2013, 08:34
Comisia Europeană a anunţat că Arcelor Mittal a acceptat cererea de a amâna orice restructurare a uzinelor sale din Europa până în luna iunie, când Bruxelles-ul va prezenta un plan de acţiune pentru întreaga
Comisia Europeană consideră înţelegerea cu Arcelor Mittal o reuşită, după ce, săptămâna trecută, apelul Comisiei nu găsise ecou la conducerea grupului siderurgic.
Acum, comisarul pentru industrie, Antonio Tajani, l-a convins pe Lakshmi Mittal să îşi schinbe intenţiile şi să accepte amânarea oricărei închideri de uzine sau restructurări până în luna iunie.
Răgazul este scurt, însă reuşita este una majoră, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly.
"Este o veste foarte bună pentru cei peste 98.000 de angajaţi ai grupului Mittal din întreaga Europă. Este, de asemenea, o veste bună pentru cei 3.000 de muncitori de la uzinele de la Florange, în Franţa, şi Liege, în Belgia, deoarece Lakshmi Mittal i-a confirmat comisarului Tajani că nu intenţionează să închidă cele două uzine şi i-a mai confirmat angajamentul luat pe lângă guvernele celor două ţări de a investi 180 de milioane de euro pentru uzina de la Florange şi 140 de milioane de euro pentru cea de la Liege, pentru a le moderniza", a explicat Olivier Bailly.
El a mai spus că acum este rândul Comisiei Europene să prezinte un plan ambiţios şi, în numele comisarului Antonio Tajani, a făcut apel la statele membre ale Uniunii, la industriaşii europeni, alţii decât Lakshmi Mittal, dar şi la sindicate, să sprijine cu propuneri viitorul plan de acţiune pentru siderurgia europeană.
Comisia a început deja pregătirea acestui document, iar ultima întâlnire cu o serie de state membre şi cu reprezentanţii siderurgiei europene a avut loc săptămana trecută.
Olivier Bailly a explicat în ce constau primele recomandări ale Comisiei pentru statele membre.
"Mai multe recomandări au fost deja pregătite săptămâna trecută de comisarul pentru industrie, Antonio Tajani, iar Comisia le va prezenta până în luna iunie. Ele acoperă numeroase domenii, precum cercetarea, comerţul, crearea de locuri de muncă, energia şi climatul. Va trebui să examinăm, de asemenea, dacă nu există o legislaţie europeană excesivă, ce ar putea să împedice competitivitatea şi în acest cadru. Rămânem în contact cu statele membre şi cu diferiţi parteneri, pentru a avea în luna iunie un plan de acţiune pentru siderurgie cât mai ambiţios posibil", a apreciat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Arcelor Mittal este principalul producător de oţel din Europa, iar politica sa influenţează zeci de mii de oameni de pe tot continentul şi având în vedere faptul că o serie de promisiuni făcute în trecut în Belgia, de exemplu, nu au fost respectate, întrebarea care se pune este dacă grupul va respecta acum moratoriul.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei a fost, însă, de părere că înţelegerea va fi respectată, ea fiind acceptată chiar de patronul Arcelor Mittal, care a negociat direct cu comisarul pentru industrie, Antonio Tajani