APADOR CH cere un vot împotriva înregistrării cartelelor prepay
Organizaţia neguvernamentală APADOR CH se declară împotriva proiectului adoptat de Guvern privind obligativitatea înregistrării datelelor de identitate ale deţinătorilor cartelelor prepay în bazele operatorilor de telefonie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Aprilie 2014, 11:41
APADOR CH cere parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege privind înregistrarea cartelelor prepay.
Semnatarii apelului îşi exprimă dezacordul faţă de adoptarea de către Guvern, în şedinţa din 9 aprilie 2014, a proiectului de lege privind înregistrarea deţinătorilor de cartele telefonice pre-plătite şi le cer parlamentarilor să nu voteze proiectul.
"Acest proiect de lege a fost adoptat la numai o zi după ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a fost invalidată Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie şi internet - cunoscută şi ca "Directiva Big Brother” - pe motiv că aceasta reprezintă o imixtiune deosebit de gravă şi disproporţionată în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal", se arată într-un comunicat APADORA CH.
Semnatarii consideră că şi proiectul de lege adoptat de Guvern urmează acelaşi caracter dispoporţionat al directivei recent invalidate de instanţa europenă, întrucât, "sub pretextul protejării securităţii naţionale, toţi cetăţenii sunt consideraţi suspecţi şi sunt supravegheaţi în stil orwellian, specific unei societăţi totalitare".
Deţinătorii cartelelor prepay, obligaţi să-şi înregistreze datele de identitate
Toţi deţinătorii de cartele telefonice preplătite vor fi obligaţi să se înregistreze cu un act de identitate în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii adoptate de Guvern şi transmisă miercuri Parlamentului, a anunţat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Obligativitatea încheierii unui contract la achiziţionarea unei cartele telefonice prepay este o măsură pentru viitor, iar cei care folosesc în prezent astfel de cartele nu ar trebui să se sperie că vor fi trimişi să se înregistreze, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.
"Cred că sunt deja 12 sau 14 milioane de cartele în uz. Parlamentul va decide mai departe. E o măsură pentru viitor, să nu îi speriem pe cei care au cartele (...) că îi duce cineva undeva să îi înregistreze", a explicat prim-ministrul Victor Ponta.
El a afirmat că Parlamentul ar putea introduce această regulă începând cu data de 1 ianuarie 2015.