Antonescu: Proiectul Roşia Montană nu va fi susţinut de PNL
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reafirmat că proiectul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană înaintat de Guvern nu poate fi susţinut şi nu va fi susţinut de PNL.
Articol de Simona Mihăescu, 22 Octombrie 2013, 11:15
"Ceea ce doream noi, şi atunci, şi acum, era să clarificăm următorul lucru: mandatul acestei comisii. Ea a fost creată şi mandatată de plenul Parlamentului, pentru a aviza, într-un fel sau altul, da, cu raport de susţinere, de respingere, un anumit proiect de lege, şi anume proiectul de lege iniţiat de guvern, pe care noi nu l-am susţinut, nu-l susţinem, nu-l susţinem nici în comisie. Se punea problema dacă, astăzi, suplimentarea mandatului înseamnă şi un nou mandat de conţinut, în sensul elaborării sau propunerii unui nou proiect de lege, sau dacă se limitează, la vechiul mandat, pentru care, sigur, Comisia are dreptul să ceară încă o prelungire. A rămas limita la vechiul mandat şi, din punctul acesta de vedere, nouă nici nu ne trebuie 10 zile sau câte mai sunt, 15, până în 10 noiembrie, pentru că punctul nostru de vedere este foarte clar: proiectul înaintat de Guvern pe Roşia Montană nu poate fi susţinut şi nu va fi susţinut", a declarat, marţi, la Parlament, liderul PNL.
Întrebat dacă va cere birourilor reunite, în calitate de preşedinte al Senatului înfiinţarea unei noi comisii, Crin Antonescu a răspuns deocamdată e nevoie de o reglementare privind exploatările auro-argintifere , dacă se doreşte să se discute legea minelor, precizând că dacă se vrea un proiect comun al USL nu e nevoie o comisie specială, ci doar o asumare comună.
"Pentru a construi un alt proiect de lege, care să reglementeze, de exemplu, într-o manieră generală, exploatările auro-argintifere sau pentru a discuta legea minelor, sunt situaţii diverse. Legea minelor e în discuţie, e pe traseul parlamentar, putem discuta acolo, dacă vrem, un nou proiect, un proiect special pentru exploatările auro-argintifere, nu doar din perimetrul Roşia Montană, ci de pe întreaga suprafaţă a ţării. Pentru asta, nu trebuie o comisie specială, pentru asta - dacă dorim să construim un proiect comun, la nivelul USL - constituim o echipă care pregăteşte acest proiect şi este asumată de grupurile noastre parlamentare, în comun, de anumiţi parlamentari, de o anumită comisie. Există diverse variante. Nu e nevoie, neapărat, de o comisie specială", a subliniat Antonescu.
Amintim că activitatea Comisiei speciale care analizează proiectul de explorare de la Roşia Montană a fost prelungită până pe 10 noiembrie, potrivit anunţului făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.