Angajamentele Guvernului convenite cu FMI
Guvernul a adoptat, la jumătatea lunii septembrie, scrisoarea de intenţie în care sunt detaliate angajamentele pe care România s-a angajat să le respecte în Acordul de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional.
Articol de Sergiu Şteţ, 27 Septembrie 2011, 14:15
Conform scrisorii de intenţie a guvernului convenită cu FMI, numărul celor care vor beneficia iarna aceasta de subvenţii pentru căldură se va reduce la aproximativ jumătate faţă de anul trecut.
Totodată, criteriile de acordare a ajutoarelor sociale vor fi în continuare înăsprite, iar numărul de ajutoare sociale va fi redus la nouă.
Conform declaraţiilor ministrului muncii, Sulfina Barbu, parlamentul ar urma să adopte, până la sfărşitul anului, o nouă lege a asistenţei sociale, astfel încât aceasta să intre în vigoare de anul viitor.
În domeniul sănătăţii, Guvernul s-a angajat să plătească datoriile istorice, aşa-zisele arierate, până la sfârşitul acestui an.
Pe viitor, suplimentarea finanţării sănătăţii va fi condiţionată de realizarea unor reforme care să împiedice acumularea unor noi datorii ale statului către furnizorii de medicamente şi maetriale sanitare.
Chiar dacă ideea se vehiculează de mai mult timp, conform scrisorii de intenţie, până la sfârşitul acestui an va fi introdusă coplata pentru serviciile medicale.
Guvernul s-a angajat să reducă şi pierderile companiilor şi ale regiilor de stat, fiind deja realizate planuri de restructurare pentru peste 150 dintre ele.
De la caz la caz, restructurarea poate însemna şi reducerea numărului de angajaţi.
Spre exemplu, la Compania Naţională a Huilei, numărul angajaţilor va fi redus cu 900 până la sfârşitul lunii viitoare în comparaţie cu numărul de angajaţi de la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut.
La Complexul Energetic Turceni, numărul angajaţilor va scădea cu 200, iar la Telecomunicaţii CFR vor fi desfiinţate o sută de posturi.
Chiar dacă recenta privatizare a unui pachet minoritar de acţiuni ale companiei Petrom prin intermediul bursei nu a reuşit, metoda va fi utilizată în continuare.
Luna viitoare este programată scoaterea la vânzare pe bursă a unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, iar în decembrie va fi scos la vânzare un pachet de 15% din Transgaz.
În domeniul fiscal, guvernul susţine că va limita cât mai mult modificarea unor taxe sau impozite, pentru a asigura predictibilitate.
În cazul în care evoluţia economiei României o va permite, guvernul intenţionează să facă reduceri la contribuţiile la asigurările sociale, se mai arată în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.