Anca Dragu: Salariul minim nu va fi majorat
Majorarea salariului minim pe economie nu este cuprinsă în proiectul de buget pe anul viitor, a precizat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Decembrie 2015, 10:14
Ea a motivat decizia luată, prin faptul că este necesar un studiu serios de impact, pentru a se cuantifica efectele pe care o astfel de măsură le poate avea asupra sectorului privat şi asupra competitivităţii României.
Anca Dragu a subliniat, însă, că, în funcţie de rezultatele studiului de impact, se poate decide ulterior o anumită creştere a salariului minim.
Ministrul Finanţelor a precizat că există riscul unor migrări de locuri de muncă spre zona gri sau neagră a economiei.
Din acest motiv, majorarea de la 1.050 la 1.200 de lei a salariului minim, anunţată de fostul guvern pentru ianuarie 2016, nu este cuprinsă în proiectul de buget pentru anul viitor, a explicat Anca Dragu.
Proiectul de buget, pe site-ul Ministerului Finanțelor
Ministerul Finanţelor a publicat în noaptea de vineri spre sâmbătă pe pagina sa de internet proiectul de buget pentru 2016.
Printre ministerele care primesc mai mulţi bani decât în execuţia bugetară anterioară se numără Ministerul Apărării Naţionale cel al Educaţiei, al Culturii, al Sănătăţii, şi al Afacelor Interne.
Redactorul RRA Iulian Olescu menţionează că primesc bani mai puţin decât în 2015 ministerele Transporturilor, Muncii, Justiţiei şi Finanţelor.
Veniturile bugetului pentru anul viitor sunt cu peste 3,6 de miliarde de lei mai mari decât în 2015 în proiectul de buget, iar cheltuielile cu aproape 16 de miliarde de lei mai mari şi acoperă toate măsurile adoptate în acest an de Guvern şi de Parlament.
Prin proiectul de buget se impun o serie de principii, cum ar fi asigurarea şi predictibilităţii fiscale pentru creşterea încrederii mediului de afaceri şi stimularea investiţiilor private, creşterea eficienţei folosirii resurselor bugetare, creşterea transparenţei în utilizarea banilor publici şi schimbarea realaţiei statului cu contribuabilii în sensul unei atitudini mai prietenoase faţă de contribuabili.
Contribuțiile la pensiile private, 0,1%
Majorarea contribuţiilor obligatorii pentru pensiile administrate privat va fi, anul viitor, de doar 0,1 puncte procentuale, respectiv de la 5 la 5,1 la sută, nu de 0,5 puncte cum prevedea calendarul stabilit anterior, a anunţat, ieri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.
Ea a menţionat că bugetul pentru anul viitor nu permite un avans mai mare, având în vedere măsurile de relaxare fiscală care vor intra în vigoare la începutul lui 2016.
Impactul bugetar al majorării contribuţiei se ridică la 400 de milioane de lei, faţă de 2 miliarde de lei dacă ar fi fost respectat calendarul iniţial.