ALDE vrea schimbarea modului de numire a şefilor din Procuratură
Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vrea schimbarea modului de numire a şefilor din Procuratură şi de la Înalta Curte şi susţine că acest lucru ar avea ca efect consolidarea progreselor înregistrate de sistemul de justiţie din România.
Articol de Alina Stănuţă, 28 Ianuarie 2016, 14:54
Tăriceanu a prezentat azi, într-o conferinţă de presă, propunerea legislativă prin care solicită aceste lucruri.
Liderul ALDE aminteşte că legea de acum prevede ca numirile să se facă de către şeful statului la propunerea CSM.
Totodată Călin Popescu Tăriceanu doreşte ca Procurorul general, Procurorul şef al DNA şi procurorul şef al DIICOT să fie numiţi de CSM şi nu de şeful statului la propunerea Ministerului Justiţiei, aşa cum prevede legea în acest moment.
Iniţiativa legislativă semnată de copreşedintele ALDE urmăreşte scoaterea de sub orice incidenţă a decidenţilor politici a acestor numiri, astfel încât progresele din justiţie să fie consolidate şi întărite, a precizat Tăriceanu.
"Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau preşedintele, ministrul justiţiei, deci factori politici, scoatem de sub incindenţa factorului politic complet şi lăsăm CSM pentru procurori şi Înalta Curte de Casaţie pentru judecătorii Înaltei Curţi să aleagă preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii. Cred că este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituţii, să întărească sentimentul, percepţia şi faptul în sine, realitatea", spune Tăriceanu.
Propunerea legislativă nu are prevederi care să intre în contradicţie cu Constituţia, mai arată Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta a precizat că documentul va intra în dezbaterea Parlamentului de săptămâna viitoare, când senatorii şi deputaţii revin la lucru transmite redactorul RRA, Alina Stănuţă.
Predoiu: Propunerea lui Tăriceanu ar induce o ruptură între puterile statului
Propunerea liderului ALDE nu este o idee bună, afirmă prim vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu.
El a explicat că modul actual de numire a şefilor din sistemul judiciar este similar cu cel din state cu democraţii consolidate.
"Este vorba de o formalitate finală pe care o are preşedintele, este precedată de filtre şi nu se pune problema unui amestec politic, ci a unei aşezări echilibrate între puterile statului. Cred că de-abia această propunere a domnului Tăriceanu ar induce un dezechilibru, o ruptură dacă vreţi între puterile statului şi o întoarcere spre sine a sistemului judiciar", a spus Predoiu.