Agenda ședinței de guvern
Proiectele legilor bugetului de stat pe anul viitor, al plafoanelor şi asigurărilor sociale, urmează să fie puse, astăzi, în dezbatere publică.
Articol de Cătălina Creţu, 17 Decembrie 2021, 08:42
Guvernul intenţionează să adopte documentele până luni pentru a putea fi supuse votului în Parlament înaintea sărbătorilor.
Între timp, executivul se reuneşte într-o şedinţă pentru a dezbate ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, act normativ care va îngheţa veniturile demnitarilor, pensiile speciale şi salariile celei mai mari părţi a bugetarilor anul viitor.
Executivul şi-a propus să adopte ordonanţa de urgenţă înaintea bugetului pe anul viitor, întrucât prevede măsuri absolut necesare de limitare a cheltuielilor.
Unele vizează îngheţarea salariilor şi sporurilor din sistemul public, cu excepţia celor din asistenţă socială şi sănătate, precum şi amânarea intrării în vigoare a pensiilor speciale ale aleşilor locali cu încă un an.
De asemenea, pentru pensiile de peste 4.000 de lei se vor achita asigurări sociale de sănătate.
Documentul prevede şi modificări în regimul de impozitare al microîntreprinderilor, respectiv cele cu cifra de afaceri între 500.000 şi un milion de euro vor fi impozitate cu 16% din profit, şi nu cu 1% din venit ca până acum.
Autorităţile se angajează să nu crească taxele, cea mai mare parte a fondurilor urmând să vină din combaterea evaziunii fiscale.
Ministrul finanţelor Adrian Câciu a precizat că România nu poate depăşi deficitul bugetar convenit cu reprezentanţii Comisiei Europene, însă trebuie arătat că problema sărăciei este reală.
Adrian Câciu:Din perspectiva faptului că suntem în procedura de deficit excesiv, evident nu putem să depăşim deficitele angajate cu Comisia. Ceea ce trebuie să vorbim cu Comisia este să arătăm că în problema sărăciei în România devine una reală şi, prin contagiune, poate afecta întreaga Europă .
Ordonanţa de urgenţă, pe care o dezbate astăzi Guvernul, mai schimbă şi regimul de TVA pentru locuinţe. Astfel aplicarea cotei reduse de 5% ar urma să fie limitată la cumpărarea unei singure locuinţe, care nu trebuie să fie mai scumpă de 140.000 de euro.