Adrian Năstase, eliberat condiţionat din închisoare
Tribunalul Ilfov, a decis, joi, în jurul orei 17.00, eliberarea "de îndată" a lui Adrian Năstase din închisoare.
Articol de Politica Romaneasca, 21 August 2014, 10:03
UPDATE 1 Decizia Tribunalului Ilfov este definitivă, astfel că Adrian Năstase va putea părăsi Penitenciarul Jilava în cursul zilei de joi.
Decizia Tribunalului Ilfov este definitivă, astfel că Adrian Năstase va putea părăsi Penitenciarul Jilava în cursul zilei de joi. - See more at: http://www.dcnews.ro/adrian-nastase-va-fi-eliberat-condi-ionat_451679.html#sthash.zmVO14dz.dpuf
Menţionăm că Adrian Năstase a fost eliberat condiţionat având obligaţia de a respecta procedurile legale.
Adrian Năstase a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, respectiv 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie - 3 iulie 2014), în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, şi 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice.
a fost nevoit să execute o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, respectiv 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie - 3 iulie 2014), în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, şi 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice. - See more at: http://www.dcnews.ro/adrian-nastase-va-fi-eliberat-condi-ionat_451679.html#sthash.zmVO14dz.dpuf
UPDATE Adrian Năstase a declarat, în ultimul cuvânt în faţa judecătorilor, că este dreptul său să critice condamnările primite şi să le conteste inclusiv la Strasbourg, deşi s-a supus legii şi şi-a executat pedeapsa.
Fostul premier i-a asigurat public pe procurori că nu va candida la alegerile prezidenţiale, cu atât mai mult cu cât i s-a interzis şi prin deciziile Instanţei Supreme.
Apărarea şi acuzarea s-au contrazis privind documentele de la dosar, provenind de la Comisia de eliberări de la Penitenciarul Jilava, respectiv, evaluarea psihologică. În timp ce avocaţii au insistat asupra condiţiilor legale îndeplinite de Adrian Năstase, mai mult de o treime din pedeapsă, lucrările ştiinţifice elaborate în penitenciar, lipsa sancţiunilor, procurorul a criticat postările de pe blogul fostului premier, îndreptate împotriva justiţiei şi a DNA.
Reprezentantul Ministerului Public a subliniat că la dosar nu ar exista dovezi temeinice de îndreptare a lui Adrian Năstase.
În sala de judecată, alături de avocaţi şi jurnalişti, s-au aflat cei doi fii ai acestuia şi mai mulţi susţinători, informează readactorul RRA.
În cazul în care decizia Tribunalului Ilfov este de respingere a contestaţei DNA, atunci Adrian Năstase va fi eliberat din închisoare.
În contestaţia depusă în instanţă, procurorii DNA susţin că Năstase nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit, care să justifice punerea în libertate, activităţile educative desfăşurate în Penitenciarul Jilava au avut loc împreună cu alţi deţinuţi şi nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiţionată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia, arată Agerpres.
În replică, avocaţii lui Năstase au declarat că fostul premier îndeplineşte toate condiţiile pentru a ieşi mai devreme din închisoare, a executat deja fracţia de o treime din condamnare, nu a fost sancţionat niciodată în penitenciar, a avut un comportament disciplinat şi a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme şi la manifestări artistice.
Amintim că pe 23 iulie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare condiţionată, însă procurorii DNA au atacat decizia magistraţilor.
Adrian Năstase a primit ,în ianuarie, patru ani de închisoare în dosarul "Zambaccian", la care a fost adăugat un spor de şase luni pentru că a comis fapte de corupţie din postura de prim-ministru şi lider de partid.
Anterior el a stat în detenţie 8 luni din cei 2 ani primiţi în 2012 în dosarul "Trofeul calităţii", cele două pedepse fiind contopite.
În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti, notează Agerpres.
În dosarul "Trofeul calităţii", Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ''influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid'' pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.