Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, sub semnul întrebării
Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, susţine că trebuie găsită o soluţie de compromis pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, dar refuză să dea un termen concret de aderare.
Articol de Petio Petkov, Bulgaria, 06 Februarie 2011, 14:00
În Uniunea Europeană se lucrează foarte activ pentru găsirea unui compromis pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, a declarat ministrul german de interne Thomas de Maiziere, pentru postul public de televiziune din Bulgaria.
Şeful diplomaţiei germane şi-a repetat poziţia exprimată în finele lui 2010, potrivit căreia extinderea spaţiului de liberă circulaţie a Uniuni Europene pentru cele două ţări, până în martie 2011, este foarte puţin probabilă.
Thomas de Maiziere a adăugat acum că această posibilitate nu trebuie exclusă, dar a refuzat să se angajeze cu termene concrete.
El a salutat eforturile preşedinţiei ungare privind depăşirea obstacolelor în calea aderării Bulgariei şi României.
Ministrul german a discutat problema şi cu omologul său polonez. Din vară, Polonia va prelua preşedinţia Uniunii.
La Sofia, declaraţia ministrului german este privită ca un semn că se încearcă depăşirea impasului generat, în primul rând, de rămânerea în urmă a Bulgariei.
Un raport interimar elaborat de societatea deschisă arată că nu au fost realizate 27 din cele 159 de măsuri pentru aderarea Bulgariei la Schengen.
Ministrul finlandez al Afacerilor Europene şi Migraţie, Astrid Thors, este aşteptat la Bucureşti, unde se va întâlni, luni , cu ministrul de externe Teodor Baconschi şi cu cel de interne, Traian Igaş.
Luna trecută, Finlanda s-a alăturat Franţei şi Germaniei, care nu sunt de acord, pentru moment, cu aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.