Activitatea la Oltchim, reluată cu bani împrumutaţi de la bănci creditoare
Comitetul pentru stabilizarea financiară a OLTCHIM a făcut cunoscute strategia de salvare a combinatului din Râmnicu Vâlcea.
Articol de Gabriela Tătărău, 05 Octombrie 2012, 10:50
Situaţia de la Oltchim începe să se clarifice. Statul român şi principalele trei bănci creditoare ale combinatului au înfiinţat Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim.
Într-un comunicat de presă, remis de Minsiterul Finanţelor este detaliată strategia de salvare a combinatului din Râmnicu Vâlcea.
Obiectivele acestui Comitet de Stabilizare sunt plata salariilor restante, repornirea activităţii Oltchim şi identificarea unui investitor cu o capacitate financiară corespunzătoare pentru a asigura operarea combinatului la întreaga sa capacitate.
Potrivit Ministerului Finanţelor, Oltchimul va fi restructurat şi reorganizat pentru a deveni profitabil, iar capitalul necesar pentru reluarea activităţii va fi asigurat în principal de băncile creditoare.
Şi guvernul va putea acorda din fonduri publice un împrumut combinatului, după ce primeşte de la Comisia Europeană autorizarea acestei forme de sprijin.
"Am contactat neoficial cabinetului comisarului Almunia şi, dimineaţă, de la Ministerul Economiei, va porni solicitarea pentru permisiunea de a acorda un împrumut în condiţiile prevăzute de legislaţia europeană pentru repornirea Oltchim", a spus Ponta.
Angajaţii combinatului vor primi chiar astăzi un avans din salariile restante, a anunţat ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop.
"Avansurile, 40% din salariile angajaţilor de la Oltchim, vor fi date pentru luna august, o lună în care nu s-a muncit decât până pe 23, pentru că din 23 combinatul s-a oprit. Oamenii o să-şi ia salariul fără plata orelor suplimentare. În zona aceasta se face o analiză la nivelul conducerii combinatului, cum se vor aloca aceste sume de avans, sume care de fapt sunt din încasările restante către Oltchim", a spus Liviu Pop.
După eşuarea privatizării, Guvernul a promis salariaţilor de la Oltchim că activitatea va fi reluată în scurt timp, iar noua conducere a societăţii ar trebui să prezinte până pe 12 octombrie o strategie de repornire etapizată a combinatului.