"Acorduri istorice" semnate de R.Moldova, Georgia şi Ucraina cu UE
UE va avea trei noi ţări asociate: Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Momentul a fost calificat unul istoric de către liderii europeni.
Articol de Radio România, 27 Iunie 2014, 07:48
Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat azi acorduri de asociere şi comerţ liber cu Uniunea Europeană.
Ceremonia a avut loc în prezenţa tuturor şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.
Preşedinţii Consiliului şi Comisiei Europene, Herman van Rompuy şi Jose Manuel Barosso au apreciat momentul drept istoric şi au afirmat că aceste documente nu reprezintă un "sfârşit de drum" în parcursul europen al celor trei ţări.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a declarat că este o zi importantă pentru Europa.
El a spus că înţelegerile cu cele trei foste republici sovietice nu vor afecta Rusia.
Moscova a avertizat că va lua măsuri de protecţie dacă aceste acorduri îi vor crea probleme în economie.
Bruxelles-ul susţine însă că Rusia are doar de câştigat din modernizarea ţărilor vecine.
Şefii de stat şi de guvern s-au reunit de joi, în Belgia, pentru Consiliul European de vară, la care Romania este reprezentată de preşedintele Traian Basescu.
UE va avea trei noi ţări asociate: Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a apreciat acordurile drept istorice.
"Aceste documente oferă oportunităţi şi nu soluţii gata făcute. Ele nu reprezintă în mod sigur un panaceu, succesul lor depinde de continuarea de către cele trei ţări a reformelor care să le aducă mai aproape de modul de viaţă european din punct de vedere politic, economic şi cultural", a spus Jose Manuel Barosso.
Pentru Republica Moldova, joi, a avut loc ultima reuniune a Consiliului de Cooperare cu UE, care se transformă în Consiliu de Asociere.
Ministrul adjunct de externe al Greciei, ţara care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii, Dimitri Kourkoulas, susţine că Republica Moldova reprezintă un "vârf de lance" în cadrul Parteneriatului Estic al UE.
"Pentru noi, Republica Moldova este un actor cheie pentru refacerea stabilităţii şi promovarea prosperităţii în estul Europei. Eforturile de a-şi însuşi valorile europene fac din Republica Moldova un vârf de lance în cadrul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene", a spus Dimitri Kourkoulas.
Şefii de stat şi de guvern au participat la Ypres, în vestul Belgiei, la ceremonia de comemorare a 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial şi au discutat la un dineu informal despre priorităţile Uniunii pentru următorii 5 ani.
Subiectul va fi reluat la sesiunea de lucru de vineri, când se vor aborda şi aspecte legate de securitatea energetică şi situaţia economică la nivelul Uniunii.
Un alt subiect important pe agendă va fi propunerea unui candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene ca va fi votat de parlament luna viitoare.
Clasa politică de la Chişinău, divizată
Premierul moldovean Iurie Leancă susţine că şi-a pregătit instituţiile pentru aplicarea eficientă a acordului de asociere pe care îl consideră o etapă în procesul de aderare la UE.
Preşedintele Traian Băsescu avertiza însă că Republica Moldova nu poate spera să devină membru a UE până nu îşi rezolvă problemele din justiţie.
Apropierea de UE divizează clasa politică de la Chişinău.
În timp ce puterea crede că integrarea europeană este calea de urmat opoziţia de stânga se angajează se refacă parteneriatul cu Rusia dacă revine la guvernare.
Evenimentul anului la Chişinău
Semnarea acordului de asociere este apreciată drept evenimentul anului, iar acordul cel mai important document de după proclamarea independenţei la 27 august 1991, când s-a produs desprinderea de URSS.
Acordul este contestat de către comunişti, care au promis anularea acestuia în cazul în care se vor întoarce la putere după alegerile parlamentare din această toamnă.
Alături de socialişti, comuniştii militează pentru integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică patronată de către Rusia.
Reamintim că acordul de asociere a fost parafat la 29 noiembrie 2013, la Vilnius, şi până la intrarea deplină în vigoare, în urma ratificării de către Republica Moldova şi toate statele membre ale UE acordul va fi aplicat provizoriu de către părţi, începând cu data de 1 octombrie.