Achiziţiile publice se vor face după o procedură simplificată
Noile modificări aduse legislaţiei din zona achizițiilor publice generează o serie de simplificări şi clarificări, declară ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Articol de Petruţa Obrejan, 03 Iunie 2018, 12:25
Achiziţiile publice urmează să se facă după o procedură simplificată, după ce Guvernul a modificat, din nou, legislaţia în domeniu pentru a elimina blocajele produse de contestaţiile nejustificate.
Executivul consideră că astfel vor fi reduse termenele în procesul de atribuire a contractelor, va creşte nivelul de utilizare a fondurilor europene şi vor rezulta şi economii la buget
Blocajele multiple şi costisitoare din sectorul achiziţiilor publice au împiedicat punerea în practică a multor proiecte de investiţii, spunea ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, noile modificări aduse legislaţiei din această zonă ar genera o serie de simplificări şi clarificări.
Eugen Teodorovici a explicat că una dintre piedicile majore a constituit-o chiar numărul mare de contestaţii.
"Avem anual cam 3.800 de contestaţii la Consiliul Naţiunal de Soluţionare a Contestaţiilor, asta înseamnă, undeva, în medie cam o contestaţie pe zi. Au fost şi sunt până în acest moment companii în România care aveau acecastă practica ca prioritate, de a contesta orice de dragul de a contesta, contestaţii care, desigur, duceau la întârzieri şi necheltuirea banului public şi mai ales neproducerea în economie a acelor efecte aşteptate", a spus Eugen Teodorovici.
Potrivit premierului Viorica Dăncilă, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate va gestona întreg procesul de achiziţii făcute de autorităţile publice.
"Vrem să evităm situaţiile în careun produs este luat o dată la un preţ, altă dată la alt preţ, de multe ori mult mai mare", a spus Viorica Dăncilă.