A fost lansată cea mai mare bază de date cu cheltuielile instituţiilor publice
Guvernul a făcut un pas în transparentizarea chelutielilor publice, prin lansarea celei mai mari baze de date cu veniturile şi cheltuielile instituţiilor publice.
Articol de Iulian Olescu, 11 Martie 2016, 11:20
Orice cetăţean sau firmă are acces, de astăzi, la informaţii despre modul în care administraţiile cheltuiesc banii publici.
Toate informaţiile se pot găsi în cea mai mare bază de date cu veniturile şi cheltuielile instituţiilor publice, care se găseşte pe internet la adresa www.transparenta-bugetara.gov.ro.
Premierul Dacian Cioloş a spus, la conferinţa de lansare, că este un demers care va susţine şi eforturile guvernului de a reduce riscurile de fraudă si de corupţie.
Instituţiile bugetare vor avea obligaţia să încarce într-o bază de date accesibilă tuturor pe internet informaţiile legate de veniturile şi cheltuielile proprii, a anunţat ministrul finanţelor publice, Anca Dragu, cu ocazia lansării platformei intitulate "transparenţă bugetară".
Prezent la eveniment, premierul Dacian Cioloş a declarat că este vorba de încă un element în direcţia unei mai mari transparenţe a activităţii administraţiei şi, mai ales, a cheltuirii banului public.
"Acest instrument este mai ales - şi din punctul ăsta de vedere mie mi se pare revoluţionar - un proces de transparenţă publică, pentru că, practic, orice contribuabil poate să ştie modul cum sunt repartizate fondurile şi modul cum se cheltuie fondurile de către o administraţie publică, centrală sau locală", a spus Cioloş.
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a precizat că este vorba despre un proces de transparentizare în două etape, cele aproape 14.000 de entităţi publice din România urmând a fi obligate, în a doua fază, să publice pe platforma lansată astăzi şi alte informaţii agregate, inclusiv despre toate contractele semnate şi executate.
"Practic, toate instituţiile din România vor trebui sră încarce pe această platformă informaţii despre cheltuielile şi veniturile pe care le au", a declarat Anca Dragu.
În această primă fază trebuie să încarce informaţii în baza de date toate instituţiile publice centrale sau locale, ulterior, în termen de maximum patru luni, urmând să aibă această obligaţie şi companiile cu capital de stat şi regiile autonome.