232 de voturi decid soarta noului Cabinet
Noul guvern vine în faţa Plenului Parlamentului pentru a primi votul de încredere, în situaţia în care puterea rămâne fără un vot prin demisia deputatului PDL, Teo Trandafir din Parlament şi, posibil, fără votul lui Dan Morega.
Articol de Simona Mihăescu, 09 Februarie 2012, 09:41
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a convocat o şedinţă de plen pentru joi, la ora 10,30, înainte de plenul comun dedicat învestirii noului Guvern, pentru a se discuta, printre altele, demisia deputatului PDL Teo Trandafir.
Secretarul Biroului permanent al Camerei Niculae Mircovici a precizat că trebuie discutate mai multe subiecte cum ar fi demisia deputatului PDL Teo Trandafir, dar şi mai multe cereri ale deputaţilor printre care solicitarea deputatului Dan Morega a demisionat din grupul parlamentar progresist şi trecerea sa la independenţi.
"Pentru Plenul Camerei Deputaţilor de joi, sunt câteva subiecte care trebuie discutate, unul dintre ele este demisia deputatului Teo trandafir, apoi un număr de deputaţi care în baza unor cereri ale liderilor de grup trec dintr-o comisie în altă comisie. Acest lucru se va discuta înainte de şedinţa de plen comun. Demisia lui Teo Trandafir va avea o influenţă şi asupra cvorumului de lucru al Parlamentului", a precizat Niculae Mircovici.
El a confirmat că Biroul Permanent a aprobat cererea lui Trandafir de concediu fără plată pentru lunile noiembrie şi decembrie, iar cererea privind demisia din funcţia de deputat începând cu data de 1 februarie se va discuta la plenul de joi.
Momentul adevărului
Coaliţia de la guvernare are nevoie în acest moment de 232 de voturi pentru ca noul Executiv să fie învestit, iar numărul parlamentarilor de la putere este mai mare decât acest prag, asta dacă, grupul minorităţilor naţionale, va vota, ca de obicei, în istoria legislativului, cu reprezentanţii puterii.
Structura votului din Parlament, pe partide
Grafica: Alice Vasiloiu
Şedinţa Plenului Parlamentului este programată să înceapă la ora joi, la ora 11:00.
Ea vizează votul de investitură a noului guvern, după ce miercuri, comisiile de specialitate ale Parlamentului au întocmit avize sau recomandări de aprobare pentru candidaţii propuşi a ocupa funcţiile de miniştri în noul Cabinet condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
Joi, miniştrii propuşi vor veni în faţa Plenului reunit al Parlamentului pentru a primi votul de învestitură.
Potrivit Constituţiei, programul şi lista membrilor guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună, iar parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Votul va fi unul secret, cu bile.