Tensiuni între partidele din Franţa pe tema expulzării romilor
Mai mulţi politicieni francezi îl critică pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy pentru expluzarea romilor, apreciind că "responsabilitatea oamenilor politici nu este să-i atace pe cei mai slabi".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 August 2010, 11:42
Partidul Socialist francez a demarat o ofensivă mediatică prin care critică măsurile luate de Guvern împotriva imigranţilor şi romilor, astfel că interviuri cu trei lideri socialişti sunt publicate duminică în cotidiene naţionale, relatează postul TF1, în pagina electronică, preluat de Agenţia Mediafax.
Deputatul-primar din Evry al Partidului Socialist , Manuel Valls, apreciază, într-un interviu pentru Journal du dimanche, că preşedintele Nicolas Sarkozy riscă să "repoziţioneze Frontul Naţional , de extremă-dreapta, în centrul vieţii politice, cu doi ani înainte de prezidenţiale".
Referitor la propunerea prezidenţială de a-i priva de naţionalitatea franceză pe anumiţi infractori, Valls vorbeşte despre o "teză greţoasă, care leagă imigraţia de delincvenţă" şi riscă să "fragilizeze societatea franceză".
Denunţând o politică guvernamentală "jenantă", el consideră că "Nicolas Sarkozy a eşuat în privinţa securităţii, a eşuat privind economia şi vrea să iasă din scandalul Woerth-Bettencourt".
Eurodeputatul Vincent Peillon: Imi este ruşine pentru ţara mea"
La rândul său, eurodeputatul socialist Vincent Peillon îl acuză pe şeful statului, într-un interviu pentru Le Parisien, că "îi atacă pe cei mai slabi" în privinţa securităţii, vizând în special romii. "Îmi este ruşine pentru ţara mea. Responsabilitatea oamenilor politici nu este să-i atace pe cei mai slabi", mărturiseşte eurodeputatul, amintind că "primele legi ale lui Nicolas Sarkozy la Ministerul de Interne" vizau "cerşetorii, prostituatele".
Romii "pun evident probleme în toată Europa", adaugă fostul adjunct al lui Segolene Royal, contracandidata lui Nicolas Sarkozy la prezidenţialele din 2007, dar "trebuie să poată fi integraţi, fie în ţările din care vin (România, Bulgaria), fie în ţara noastră".
În opinia lui Peillon, guvernarea a "dorit să ocupe vara cu subiecte care nu sunt adevăratele probleme ale Franţei şi în termeni care ating cele mai sordide pasiuni".
Jean-Jacques Urvoas, secretarul naţional pentru securitate, şi deci reprezentantul PS pentru acest dosar, îl acuză pe ministrul de Interne, Brice Hortefeux, într-un interviu pentru Le Monde, că "manipulează" când spune că "în prezent sunt mai mulţi poliţişti şi jandarmi decât atunci când stânga era la putere".
"Îl invit pe ministru să privească în faţă realitatea şi să-şi corecteze politicile, care nu fac decât să acumuleze eşecuri, cerând şi obţinând finanţări pentru consolidarea efectivelor poliţiei şi jadarmeriei", conchide acesta.