Manifestaţii la Bucureşti împotriva expulzării romilor
Protestatarii, care au manifestat în faţa ambasadei Franţei din România, sunt nemulţumiţi de repatrierile voluntare ale romilor practicate de autorităţile de la Paris în ultima perioadă.
06 Septembrie 2010, 14:27
Aproximativ 100 de persoane au protestat, luni, la Bucureşti în faţa ambasadei Franţei faţă de politica Parisului faţă de romi, după ce câteva sute de cetăţeni români de etnie romă au fost repatriaţi voluntar în ultima perioadă, acţiune criticată de mai multe foruri, personalităţi şi organizaţii internaţionale.
Manifestaţia a fost organizată de Alianţa Civică a Romilor din România, în principal tineri romi educaţi, după cum îi caracterizează unul dintre coordonatori pe participanţi.
Marian Daragiu, membru al Consiliului Director al Alianţei spune că actuala strategie naţională pentru romi este lipsită de conţinut real şi este doar o mişcare de imagine a României.
Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi , Marian Daragiu acuză politica Parisului, pe care o consideră de tip rasist, dar şi ceea ce el numeşte dezinteres şi lipsă de profesionalism, atât din partea Franţei cât şi a României, în tratarea adevăratelor probleme ale romilor.
"Vorbim despre sărăcie extremă, vorbim de lipsa accesului la apă curentă, la energie electrică, la drumuri, condiţii ca din Evul Mediu. În această situaţie, singurul aspect care atrage atenţia opiniei publice, instituţiilor europene, este pur şi simplu un grup de 300 de romi care se plimbă dintr-o parte în alta. Practic se generalizează şi se reduce problematica romă, se deturnează, dacă vreţi, atenţia de la adevăratele probleme ale romilor la această libertate de mişcare", a spus Daragiu.
El solicită Guvernului să înţeleagă problema romilor şi să nu o mai trateze cu superficialitate.
"Autorităţile sunt dezinteresate, autorităţile aruncă în ograda societăţii civile responsabilitatea muncii pentru comunităţile de romi. Organizaţiile nu pot să dezvolte programe pe termen lung. Acesta este dezideratul Guvernului, este dezideratul Parlamentului", susţine reprezentantul Alianţei Civice a Romilor.
El a adăugat că fiecare ţară şi fiecare guvern trebuie să gândească o strategie de incluziune nu doar a romilor, ci a populaţiei sărăcite, a populaţiei care se află într-un nivel de sărăcie extremă, iar datele din statistici relevă faptul că peste 90% dintre aceştia sunt romi.
"Fiecare guvern trebuie să se preocupe de o proprie strategie, de un plan de dezvoltare, de un plan de incluziune socio-economică a acestora. Acest plan trebuie să fie parte dintr-un plan european, pentru că doar dacă vorbim de libertatea de mişcare, dacă vorbim despre alte drepturi câştigate până la urmă de orice cetăţean european, în momentul în care se regăseşte sau ajunge într-o altă ţară este decizia lui", a spus Marian Daragiu.
Protestatarii au manifestat două ore la Bucureşti
Cei aproximativ 100 de romi care au protestat, luni, timp de două ore, în faţa Ambasadei Franţei din Capitală au aruncat la gunoi produse franţuzeşti şi au fluturat în aer garoafe albe, în semn de protest faţă de politica de repartiere a romilor din Franţa.
Protestatarii au aruncat, într-un tomberon adus în perimetrul rezervat manifestării, sticle de vin, conserve cu alimente, produse de panificaţie, cosmetice, apă îmbuteliată şi cartele de telefonie mobilă, toate produse în Franţa.
Totodată, Iulian Stoian, directorul Alianţei Civice a Romilor, şi-a pus pe faţă o poză cu o caricatură reprezentându-l pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi, aruncând pe jos volume în miniatură ale "Drepturilor fundamentale ale omului în Uniunea Europeană", a călcat pe acestea.
El a vrut să transmită modul în care Sarkozy încalcă dreptul la liberă circulaţie a romilor, care, potrivit şi unei pancarde afişate de protestatari, "sunt şi ei cetăţeni europeni".
La finalul protestului, romii au fluturat în aer garoafe albe şi au scandat "Libertate!" şi "Stop amprentărilor!".
Potrivit reprezentanţilor Alianţei Civice a Romilor, protestul a fost menit să arate solidaritatea romilor din România cu zecile de mii de persoane care au protestat, în week-end, faţă de politicile de repartiere ale Guvernului francez.
Totodată, aceştia au vrut să protesteze faţă de lipsa de reacţie a Guvernului român în legătură cu acest subiect, cerându-le guvernanţilor "mai multe fonduri şi mai multă voinţă politică" pentru integrarea socială a romilor, informează Mediafax.