Franţa şi Italia continuă expulzarea romilor
După ce Parisul a dat startul expulzărilor cetăţenilor romi de origine română şi bulgară, aflaţi ilegal în Franţa, Italia pregăteşte măsuri asemănătoare.
Articol de Elena Postelnicu, 07 Septembrie 2010, 10:21
Franţa va modifica Legea imigraţiei, pentru a înlesni expulzarea cetăţenilor străini aflaţi ilegal pe teritoriul său, inclusiv în anumite condiţii, a cetăţenilor Uniunii Europene, a anunţat preşedinţia franceză, după o reuniune pe teme de securitate şi imigraţie, prezidată de şeful statului, Nicolas Sarkozy.
Măsuri asemănătoare pregăteşte şi Italia.
Ministrul de interne Roberto Maroni, aflat şi el la seminarul despre imigraţie şi azil politic, la Paris, a cerut explicit expulzarea cetăţenilor europeni care încalcă legea.
Evacuările au început,luni, în două mici tabere de aproximativ 20 de persoane, urmând ca zilele următoare să se continue în cele 200 de aşezări ilegale.
Barăcile, în care romii trăiau în condiţii igienico-sanitare precare, au fost demolate cu sprijinul carabinierilor, iar cei 40 de romi români vor fi cercetaţi în stare de libertate pentru ocuparea abuzivă a unui teren.
Potrivit consilierului Fabrizio Santori, preşedintele Comisiei pentru siguranţă publică a Primăriei din Roma, în capitală vor fi acceptaţi doar cetăţenii de etnie romă care deja sunt integraţi, în cazul celorlalţi existând chiar riscul expulzării.
"Efectuăm aceste demolări, deoarece anumite zone din oraş sunt nelocuibile. Există numeroase zone scăpate de sub control atât din punct de vedere al curăţeniei, cât şi al siguranţei şi, la solicitarea localnicilor, intervenim. Pe de altă parte, încercăm să evităm episoade ca cel petrecut în urmă cu câteva săptămâni, când un copil român a murit ars într-o astfel de tabără", a spus Fabrizio Santori.
Întrebat dacă Roma copiază modelul Parisului, Fabrizio Santori a răspuns : "Nu. Parisul a adoptat o metodă pe care noi am considerat-o inoportună şi pentru că este o plată pentru repatrierea persoanelor. Noi vrem să se integreze cei care au dreptul şi au nevoie de asta. Este evident că nu putem să o facem pentru toţi, însă va fi făcută în special pentru cei care respectă legea şi se integrează. Altfel, în cazul celorlalţi trebuie să găsim o soluţie la nivel european şi este exact ceea ce noi cerem: cei care nu respectă regulile, fie ei cetăţeni europeni, să fie îndepărtaţi de Roma şi chiar expulzaţi în cazurile mai grave".
În cele şapte tabere autorizate din capitala italiană trăiesc 5000 de persoane.
Alte trei tabere urmează să fie construite în cel puţin şase luni de zile, însă până atunci romii rămaşi pe stradă nu au prea multe soluţii de ales, decât să părăsească zona.