Cristian Pârvulescu, analist politic
Marea miză a referendumului în momentul de faţă este, de fapt, prezenţa la urne.
Articol de Alexandru Rusu, 23 Iulie 2012, 10:23
Alexandru Rusu: Subiectele săptămânii 23 - 29 iulie 2012:
Marţi, Curtea Constituţională a României dezbate sesizarea PDL privind actele normative referitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului privind demiterea preşedintelui, referendum care va avea loc duminică, 29 iulie, prelungit până la ora 23:00;
Tot marţi, la Atena, oficialii principalilor creditori externi - Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană - vizitează Grecia.
Vineri începe cea de-a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice, care va dura până pe 12 august. Londra va deveni primul oraş din istoria modernă care organizează Jocurile Olimpice de Vară pentru a treia oară.
Domnule Cristian Pârvulescu, ce comentaţi?
Cristian Pârvlescu: Subiectul românesc, subiectul referitor la referendum. De altfel,săptămâna trecută, la nivelul Comisiei Europene a fost prezentat deja Raportul MCV, şi el a conţinut foarte multe critici legate de situaţia politică internă.
În raport cu acele critici, în sesiunea extraordinară a Parlamentului de săptămâna trecută s-au adoptat două legi: pe de-o parte, Legea referendumului, care presupune cvorumul de 50+1 vot pentru validarea demiterii preşedintelui; pe e altă parte, legea privind statutul Curţii Constituţionale. Ei bine, tocmai această lege, Legea referendumului, care presupune prezenţa la urne între orele 7:00 şi 23:00, este contestată la Curtea Constituţională.
De asemenea, PDL contestă la Curtea Constituţională şi hotărârea de organizare a referendumului, pe care pe 6 iulie Parlamentul a votat-o. Este deci oarecare suspans, din nou, deşi de data aceasta parcă nici încrederea liderilor PDL că aceste contestaţii vor fi validate de către Curtea Constituţională nu mai e la fel de mare, luându-mă după declaraţiile pe care le-au făcut pe parcursul ultimelor două zile.
În orice caz, tensiunea este în continuare destul de mare şi, sigur, săptămâna viitoare vom comenta probabil la această oră măcar prezenţa la urne, pentru că marea miză a referendumului în momentul de faţă este de fapt prezenţa la urne.
Fără o prezenţă de 50%+1 vot, adică de peste 9,1-9,2 milioane de alegători, referendumul nu va fi validat.