AUDIO Exclusiv: Premierul Dacian Cioloş la "Matinal"
"Cred că a venit momentul,(...) ca să ne asumăm propriile obiective pornind de la care să negociem cu partenerii noştri anumite programe comune."
Articol de Eugen Rusu, 05 Iulie 2016, 10:16
Realizator: Ediţie specială la interviul dimineţii la "Apel matinal". Guvernul României, aşa cum aţi aflat şi din buletinele noastre de ştiri şi cum deja se cunoaşte, guvernul va lansa astăzi în dezbatere publică documentul strategic ''România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă''. O să vorbim despre acest proiect, dar şi despre posibilele efecte ale Brexit la "Apel matinal" împreună cu primul-ministru, domnul Dacian Cioloş. Bună dimineaţa.
Dacian Cioloş: Bună dimineaţa!
Realizator: Vă mulţumesc pentru prezenţa în program. V-am trezit cam devreme, de fapt, nu v-am trezit, că bănuiesc că...
Dacian Cioloş: Nu. Nu, m-aţi trezit. Fiţi liniştit.
Realizator: Domnule Dacian Cioloş, decizia Marii Britanii, Brexit a dat aşa o naştere la foarte multe scenarii şi o să vă rog aşa un scurt comentariu, viziunea dumneavoastră asupra viitorului Uniunii.
Dacian Cioloş: Cu siguranţă, această decizie, rezultatul acestui referendum din Marea Britanie va duce în mod cert la o redefinire, o reconfigurare a Uniunii Europene chiar dacă este vorba doar de un stat membru care a decis să iasă din Uniunea Europeană, este un stat membru important, dar dincolo de asta, după părerea mea, indiferent de rezultatul care s-ar fi înregistrat în Marea Britanie, Uniunea Europeană după această masivă extindere din ultimii ani, începând din 2004 încoace, simţea nevoia unei redefiniri, reconfigurări, unei evoluţii în privinţa modului de funcţionare. Pe de altă parte, această decizie a britanicilor, este o economie importantă, o economie puternică Marea Britanie, va avea cu siguranţă un impact şi asupra economiei Uniunii Europene va crea, şi eu din perspectiva asta vă lucrurile, va crea cu siguranţă noi oportunităţi şi cu atât mai mult România are nevoie în primul rând să se redefinească acasă pentru a şti apoi cum se poziţionează în acest proces care este în curs să demareze la nivel european.
Realizator: Imediat o să vă rog să intrăm un pic în detalii şi pe tema acestui document strategic ''România competitivă", însă pentru moment v-aş intreba cum vedeţi dumneavoastră, în ce măsură o asemenea decizie şi cum îi va afecta pe români, atât cei din ţară, pe care i-aţi menţionat mai devreme, dar şi pe cei care lucrează sau învaţă în Marea Britanie, că este vorba de noi toţi până la urmă.
Dacian Cioloş: Sigur, principala noastră preocupare acum, pentru că acum aici se poate înregistra un impact, nu imediat, ci în următorii ani şi este important să subliniem acest lucru, este vorba de românii care trăiesc, muncesc, învaţă în Marea Britanie. Este vorba de circa peste 200.000 - 230.000 de români pe care noi îi avem înregistraţi ca locuind în Marea Britanie. Nu va exista un impact imediat, formal, instituţional asupra lor pentru că Marea Britanie, atâta vreme cât procesul de negociere al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este finalizat, Marea Britanie îşi păstrează în continuare toate drepturile şi obligaţiile ca stat membru al Uniunii Europene. Deci statutul românilor care sunt acolo rămâne acelaşi. În această perioadă, în care va /..../ Marii Britanii din Uniunea Europeană şi acest lucru nu va începe decât în momentul în care Marea Britanie va ratifica formal această ieşire. Înţeleg din declaraţiile oficialilor britanici că nu intenţionează să facă acest lucru mai devreme de toamna acestui an. Deci, abia din acel moment se vor derula în doi ani de negocieri. Deci în această perioadă noi ne pregătim deja să negociem împreună cu alte state membre ale Uniunii Europene, să negociem la nivel european şi este important să subliniem acest lucru, nu vor avea loc negocieri bilaterale, ele vor fi conduse la nivel european, dar este clar că este interesul mai multor state membre de a clarifica statutul cetăţenilor europeni în Marea Britanie, la fel cum şi britanicii, cu siguranţă, vor dori să-şi clarifice statutul sutelor de mii de britanici care locuiesc în state membre ale Uniunii Europene. Spun acest lucru, în primul rând pentru a linişti pe cei care locuiesc în Marea Britanie că, din punct de vedere formal, instituţional nu va exista un impact imediat. /.../de comportament a unor britanici legat de cetăţeni ai Uniunii Europene, dar din punct de vedere instituţional, formal ei îşi vor... românii care locuiesc în Marea Britanie îşi vor păstra aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi până acum. În această perioadă, când noi vom negocia statutul lor în Marea Britanie, după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, vom informa cetăţenii români despre aceste negocieri. Mă bucur că ieri, la Preşedinţie, nu doar Guvernul şi Preşedinţia, ci toate partidele politice s-au angajat să facă parte din acest proces şi să fie implicate în acest proces, ceea ce ne dă mai mult decât speranţa unei continuităţi a viziunii României vizavi de acest proces de negociere şi, mai ales, a viziunii României vizavi de poziţia ei în Uniunea Europeană, chiar şi după alegerile parlamentare din acest an.
Realizator: Domnule Dacian Cioloş, vorbeam mai devreme, lansare în dezbatere publică astăzi a documentului strategic "România competitivă"; voiam să vă întreb dacă este legat acest document de acel proiect de ţară coordonat de preşedintele Iohannis.
Dacian Cioloş: Sigur. Cu siguranţă, va fi parte a acestui proiect de ţară, chiar dacă noi, în momentul în care am introdus acest obiectiv în programul de guvernare, la sfârşitul anului trecut, nu ştiam că va exista această oportunitate a gândirii unui proiect de ţară asumat de toate partidele politice. Noi îndrăzneam să sperăm la momentul respectiv că cel puţin această viziune de dezvoltare economică ar putea fi asumată în urma unei dezbateri publice şi de partidele politice şi integrate - de ce nu? - anumite idei în programele de guvernare care ar urma să se pregătească pentru campania electorală de la sfârşitul acestui an. Conjunctura, situaţia, de fapt, din momentul de faţă, cu siguranţă accelerată şi de Brexit, ne-a adus în situaţia în care preşedintele a propus şi partidele politice au acceptat să lucrăm împreună începând de acum la un proiect de ţară. Deci, această viziune de dezvoltare economică pe termen mediu şi pe termen lung, pe care o propunem noi pentru România, numită "România competitivă", noi am propus ca ea să fie parte integrantă a acestui proiect de ţară şi, deci, o lansăm astăzi în dezbatere publică urmând ca acea comisie care va fi constituită la preşedinţia României să preia acest document şi să-l folosească cum crede de cuviinţă.
Realizator: Mai am o curiozitate şi o să vă rog pe dumneavoastră să-mi spuneţi dacă mă înşel: în definitiv, ceea ce s-a întâmplat cu Marea Britanie, poate constitui pentru România, pentru economia României ocazia unui restart, din punct de vedere, fireşte, economic. Am înţeles corect?
Dacian Cioloş: Aşa e. Vedeţi, noi, după aderarea la Uniunea Europeană, n-am mai avut o direcţie clară pe care s-o luăm. Ne-am complăcut cumva în acest statut de stat membru al Uniunii Europene. De multe ori ne-am plâns că multe lucruri care sunt decise la Bruxelles nu ne convin sau nu sunt conforme cu obiectivele noastre, dar fără să punem pe masa noastră, în primul rând, şi, apoi, a celorlalţi parteneri câteva obiective clare pe care noi ni le-am fixat. Mai mult decât atât, în ultimele decenii, din punct de vedere economic, de multe ori, decizii majore de politică economică au fost luate în România mai mult sau mai puţin sub presiunea unor organisme internaţionale. Cred că a venit momentul, avem maturitatea necesară şi la nivelul economiei, a oamenilor de afaceri, şi la nivelul societăţii şi cred eu, îndrăznesc să sper, şi la nivel politic, avem, deci, maturitatea necesară ca să ne asumăm propriile obiective pornind de la care să negociem cu partenerii noştri anumite programe comune. Şi oportunitatea a apărut acum şi n urma acestei decizii a Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, decizie în urma căreia, cu siguranţă, cum vă spuneam, Uniunea Europeană ca atare simte o presiune să se redefinească, să-şi regândească obiectivele, probabil chiar instituţiile, proiectele şi, deci, în aceste condiţii, România, ca a şasea putere în Uniunea Europeană din punct de vedere al dimensiunii ei, al suprafeţei, al populaţiei, deci, România devine, cu ieşirea Marii Britanii al şaselea stat membru al Uniunii Europene, ca pondere vorbesc, România, deci cu acest statut, cred că are toate atuurile ca, odată ce şi-a definit acasă propriile obiective, să poată să le susţină cu fruntea sus şi în mod proactiv la nivel european.ealizator:
Realizator: Domnule prim-ministru, vă mulţumim pentru prezenţa în program. Să aveţi o zi bună şi să auzim numai de bine.
Dacian Cioloş: Mulţumesc pentru oportunitatea pe care mi-aţi oferit-o să mă adresez astăzi ascultătorilor.
AUDIO Interviul integral
Transcrierea interviului Agenţia de presă RADOR