Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente
INTERVIU "O noutate la acest scrutin o reprezintă renunţarea la votul uninominal şi revenirea la listele cu candidaţi".
Articol de Cătălin Purcaru, 10 Septembrie 2016, 09:35
Reporter: Care sunt principalele noutăți în privința alegerii deputaților și senatorilor.
Ana Maria Pătru: O noutate la acest scrutin o reprezintă utilizarea unor măsuri care au fost aplicate şi la alegerile locale şi mă refer aici la sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, la desemnarea preşedinţilor secţiilor de votare prin tragere la sorţi computerizate din corpul experţilor electorali şi la finanţarea campaniei electorale de la bugetul statului prin bugetul statului prin sistemul rambursării cheltuielilor electorale pentru acei competitori electorali care ndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
Reporter: În ceea ce priveşte votul românilor aflaţi în străinătate, ce modificări au fost aduse legislaţiei electorale prin ordonanţa de urgenţă a guvernului?
Ana Maria Pătru: O modificare importantă constă în posibilitatea de a înfiinţa şi alte secţii de votare decât cele de pe lângă misiunile diplomatice sau cele organizate la cererea a cel puţin 100 de alegători înscrişi în Registrul Eelectoral. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe va transmite autorităţii secţiile de votare care se înfiinţează pe motiv de oportunitate, adică în funcţie de informaţiile primite de la MAE. În acelaşi timp, MAE trebuie să aibă acordul autorităţilor din ţara respectivă pentru organizarea acestor secţii de votare. O altă modificare introdusă prin ordonanţa de urgenţă oferă românilor din străinătate posibilitatea de a transmite şi prin poşta electronică documentele necesare înscrierii în Registrul Electoral. Reamintesc românilor din diaspora că ultima zi de depunere a cererilor de înscriere în Registrul Electoral este de 14 septembrie.
AUDIO Interviul integral cu Ana Maria Pătru.