Marko Bela, senator UDMR
"Intenţia de a-l aduce acasă pe Nyiro Jozsef şi de a-l reînhuma aici, unde s-a născut, e o intenţie firească. Să nu folosim acest lucru în scopuri politice, în scopuri electorale".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 24 Mai 2012, 11:33
Marko Bela afirmă că politicul nu ar trebui să se amestece în problem reînhumării poetului Nyiro Jozsef.
El consideră că atât politicienii maghiari, cât şi cei români încearcă să folosească "cartea maghiară" în campania electorală.
"Deci, după părerea mea, intenţia de a-l aduce acasă şi de a-l reînhuma aici, unde s-a născut, e o intenţie firească. În acelaşi timp, politicul nu ar fi trebuit să se amestece în această chestiune, fiindcă şi de pe partea maghiară, din partea unor politicieni maghiari inclusiv de aici, din Transilvania, de fapt există scopuri de campanie electorală legate de această reînmormântare şi acum observ că şi de pe partea română, văzând, ascultând dezbaterile, există aceeaşi intenţie, şi anume de a folosi cartea maghiară în campania electorală. Ar fi trebuit să lăsăm cu toţii ca scriitorii maghiari, intelectualii maghiari să se ocupe de această reînmormântare şi repet, încă o dată, să nu folosim acest lucru în scopuri politice, în scopuri electorale", a spus Marko Bela într-un interviu acordat RFI.
Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în România, precizând că activitatea acestuia indică o atitudine antisemită.
"MAE a comunicat deja părţii ungare poziţia autorităţilor române, respectiv dezacordul faţă de reînhumarea lui Nyiro Jozsef în România. Partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941 - 1945 indică o atitudine de extremă dreaptă, antisemită şi de colaborare cu un regim fascist", explica marţi MAE.
Nyiro Jozsef s-a născut în 1889, la Jimbor, în judeţul Braşov, şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând.
Potrivit MAE, în 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară.
A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta - "Magyar Ero" şi "Magyar Unnep".
După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyiro Jozsef a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szalasi Ferenc.
În 1940 i-a fost acordată distincţia "Coroana Corvin", înfiinţată de către Miklos Horthy.