UE: Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană
Oficiali ai Uniunii Europene susţin că Republica Moldova are nevoie de UE, iar spaţiul comunitar va avea de câştigat în mai multe domenii după o eventuală aderare a acestei ţări.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 27 Iulie 2011, 19:23
Potenţialul energetic al Moldovei este interesant pentru Uniune, este de părere Graham Watson, fost lider al grupului ALDE şi autor al raportului privind încheierea acordului de asociere cu Republica Moldova.
Documentul recomandă Consiliului şi Comisiei să se asigure că negocierile cu Republica Moldova continuă în ritmul constant din prezent, dar cer şi continuarea dialogului între partidele politice pentru ieşirea din actualul blocaj constituţional.
La fel de important e, mai scrie în raportul Parlamentului European, găsirea unei soluţii la conflictul din Transnistria.
În raportul întocmit de Graham Watson şi, care, luna aceasta a primit aprobarea Comisie de Afaceri Externe a Parlamentului European, se menţionează în mod expres articolul 49 al Tratatului de la Lisabona, care stipulează dreptul oricărui stat european de a adera la UE, cu condiţia de a adopta principiile şi de a aplica standardele UE, însă, potrivit raportorului, la fel de important ca întărirea statului de drept sau a standardelor democratice este şi faptul că UE a identificat şi un interes economic în relaţia sa cu Moldova.
Moldova este intesantă din punct de vedere energetic pentru UE, spune Graham Watson.
"Încă există multe locuri în Moldova care nu beneficiază de surse energetice sau de furnizori de energie", susţine Graham Watson.
În Moldova există oportunităţi generoase de dezvoltare a energiilor sustenabile, folosindu-se surse de energie regenerabilă, iar pentru ieşirea din criza economică, aceasta este una dintre cele mai bune oportunităţi.
Sigur, există de celalaltă parte un clar interes economic al companiilor din UE, dacă Moldova se dezvoltă, ea devine o piaţă pentru companiile din întreaga Uniune.
În acelaşi timp, antreprenorii din Moldova au un interes în a atrage investitorii europeni.
"Raportul Watson este primul document al Parlamentului European care, referindu-se la o ţară din cadrul parteneriatul estic, vorbeşte despre perspectiva UE, şi nu pur şi simplu despre o perspectivă europeană, fără a situa această perspectivă într-un orizont îndepărtat de timp. Moldova are potenţial să devină prima poveste de succes a parteneriatului estic. În primul rând, pentru că, deşi este o ţară săracă în ceea ce priveşte venitul mediu al populaţiei, s-a dezvoltat foarte bine ca democraţie. Reformele sunt gestionate destul de bine, iar aceasta într-un orizont de timp ar trebui să ducă la succesul său economic. Este adevărat, recentele întâlniri din Moscova nu au mers atât de bine cât am sperat, dar am observat că ruşii sunt interesaţi să vorbească măcar despre asta", a mai spus Watson.